Najbolja grčka jela: 16 specijaliteta koje morate probati

Filozof Sokrates je rekao “neki žive da jedu a neki jedu da bi živeli”. Priznajem da sam deo prve grupe ali ako se držite grčke kuhinje šteta je mala zato što, kada je bog delio darove, u Grčkoj nije štedeo.

Sunce i more, planine ali i pašnjaci, sve je to uticalo da plodovi mora i zemlje uvek budu sveži, ukusni, prirodni, tako da bi bio greh kvariti ih sa nekim komplikacijama. Šta dodavati smokvi, grozdju, medu, maslinkama, svezoj hobotnici  ili  srebrnastom lavrakiju? Grci definitivno nisu morali mnogo da se trude oko hrane. Ipak, ostavili su nam neke bezvremenske recepte koje je šteta ne probati ili ih bar potraziti kada ste u Grckoj.

Svako ima svoje favorite a evo moje liste 16 najboljih grčkih jela koje morate probati a da nije giros.

1. Grčki jogurt

Grčka kuhinja

Nema doručka bez jogurta. Ovaj jogurt je toliko popularan u Grčkoj da dolazi u mnogo različitih ukusa. Jedan od njih je i ukus kafe. Ide uz sve, kao slano ili slatko predjelo. Jogurt je tako gust, da kad zabodete kašičicu ona stoji uspravno, kao u kajmaku.

2. Meze

Za Grke, hrana je uvek bila nešto posebno. Za njih je to izgovor za dobro druženje uz po neko piće. Ono što povezuje ove dve stvari je njegovo visočanstvo meze. Meze, koje inače znaci ”mali zalogaji” može da traje ceo dan. Domaćin iznosi po nekoliko činijica nečega polako i dugo, kao kod nas leskovački vozić. Naravno, da se naše i njihovo meze razlikuju jer mi nemamo more ali namera je ista. Da druženje potraje sto duze. Stari Grci su praktikovali “pijuckanje sa prijateljima“ koje se na Grčkom kaže simpozijum.

3. Fasolada gigantes

Ako ste pomislili da je giros Grčko nacionalno jelo,niste u pravu to je fasolada gigantes, jedno od najboljih Grčkih jela.

Pasulj koji se dugo kuva u paradajz soku sa povrćem dok ne postane mek i izdašan. Ovo jelo kaže vam da ste kod kuće i da svi svetski problemi mogu da ostanu ispred vrata.

Legenda kaže da kada je Tezej plovio iz Atine na Krit da ubije Minotaura svratio je u povratku na ostrvo Delos blizu današnjeg Mikonosa da prinese žrtvu bogu Apolu i da mu obeća da ako uspe da završi svoj pohod sa uspehom vratiće se i darovati svog zaštitnika sa maslinovom grančicom i mnogo voća u znak zahvalnosti.
Na povratku, ponovo je svratio u Delos da ispuni obećanje ali prošlo je mnogo vremena od kako su bili na putu i na brodu su pojeli svi hranu. Ostalo im je samo malo pasulja i neko povrće koje su povezali i tako je nastala fasolada koja je proglašena grčkim nacionalnim jelom.

4. Pasticio

Opšte poznato je da su kroz Grčku prolazile razne sile i uticaji. Nešto je stizalo sa istoka, nešto sa zapada. Jedno od takvih jela koja morate probati a doneli su ga Rimljani je pasticio. To bi neki nazvali i grčkom lazanjom ali postoji jedna ključna razlika. Umesto listova od testa koriste se pužići. Ostali sastojci su nijanse koje mogu da razlikuju samo lokalci. Inače ‘pasticio’ znači zabrljati nešto, tako da ovo jelo predstavlja na neki nančin izmenjenu lazanju  i spada u jela koja morate probati u Grčkoj.

U Grčkoj se pasticcio isključivo pravi u velikim količinama na velikim okupljanjima ili u velikim porodicama, on je pravo tradicionalno grčko jelo.

5. Yaurti me meli

Med je takodje veoma važan u grčkoj kuhinji. Smatrali su da je med hrana za bogove jer se prema legendi Zevs hranio mlekom i medom kada je bio mali. Zato i postoji ovaj tako jednostavan, rashladjujuci i bogovski dezert po kome je prepoznatljivo grcko gostoprimstvo jer, kada gazda želi da vas počasti na račun kuće jedna od poslastica biće i jogurt sa medom.

6. Kleftiko

U Grčkoj svakako morate probati kleftiko. To je neka verzija grčke jagnjetine pod sačem. Ali Grci nemaju sač, i zato su se snalazili na druge načine. Klefts na grčkom znači odmetnik a kleftiko, banditsko jagnje. Naime, Grčki rodoljubi, koji su se suprotstavljali turskoj vlasti, često su se od odmazde krili u planinama. Hranili su se ukradenim ovcama koje su spremali tako što bi meso umotavali i zakopavali u rupu sa  žarom gde se meso peklo, da ih dim i miris pečenog mesa ne  oda. Danas je kleftiko najmekša jagnjetina koju možete poručiti u Grčkoj.

7. Fava

Fava, je tradicionalno grčko jelo od žutog grašaka. Fava je jednostavno hranljivo jelo koje se često brka sa humusom koji se pravi od leblebija.

Fava se obično poslužuje kao predjelo poznato kao meze  i jede na sobnoj temperaturi. Fava se dobro slaže sa zelenim povrćem a takodje i uz ribu, masline i sir. Hipokrit otac medicine, smatrao je da jedenje mahunarki pomaže da se održi “vitalnost” kod muškaraca i pod stare dane.

Fava pasulj, iako veoma ukusan, može da bude i veoma opasan. Naime, kod nekih osoba može da izazove razne tegobe, pa čak i smrt. Uživajte oprezno!

8. Trigona panaromatis

O grčkim kolačima može da se piše danima ali da pomenemo neke karakteristične kao što su zlatno krckavi fišeci natopljeni sirupom i bogato nafilovani sa kremom od vanile. Zovu se Trigona Panoramatos zato što su nastale u predgradju Soluna koje se nalazi na visini sa koje puca pogled na ceo grad. Tu je u malenoj  poslastičarnici Elenidis patisserie nastala ova ukusna poslastica koju obavezno morate probati kada se nadjete u Grčkoj, posebno u Solunu.

9. Spanakopita

Grci se ponose još jednim jelom a to je pita od spanaća. Pravi se od spanaća, fete i aromaticnih biljaka a prvi put je pominje čuveni grčki pesnik Filoksenas jos u 5 veku. Jedino sto se sigurno ne stavlja u nu je nana. Još Aristotel je savetovao svojevremeno Aleksandra Velikog da vojnicima nikako ne daje čaj od nane jer će im bitka biti poslednja na pameti.

 

10. Plodovi mora

Grčka kuhinja

Grčka izlazi na dva mora zato nije ni čudo da se u ribarskim mrežama nadju i ovakve delicije. Grci ovakvu ponudu imaju svaki dan, i zato su ribe i morski plodovi sastavni deo njihove kuhinje. Nije ni čudo da na jednom od ostrva koje se zove Ikarija žive stogodišnjaci. Svoje zdravlje duguju mediteranskoj hrani ali i popodnevnoj siesti koja je na ostrvu zakonom propisana. Lavraki je kod Grka najcenjenija riba jer je nije lako uhvatiti. Grci ribu spremaju na grilu uz dodatak: paradajza, belog vina, belog luka i maslinovog ulja  i obavezno je poručite u nekoj od Grčkih taverni.

 

11. Chicken lemon

Neku verziju ovog jela imaju svi, pa i naravno i Grci. Zlatno žuta piletina začinjena je limunom i mirisnim travama kojima Grčka obiluje. Ovo jelo dobro je i ako držite dijetu. Čuveni grčki pevač Demis Rusos uspeo je svojevremeno ga skine ohoho kilograma tako što je svako veče jeo celo pile začinjeno limunovom sokom. Ali samo to.

12. Kozani piletina

Kada imate suvo groždje, smokve, kajsije možete ih stavljati i u druge stvari a ne samo u kolače. To su uradili u oblasti Kozani i tako je nastala čuvena Kozani piletina sa slatkastim šmekom. Obavezno je probajte.

13. Sarmice od vinovog lista

Sarmice od vinovog lista su neizostavni deo grčke kuhinje. Jedu se kao meze ili kao samostalno jelo. Mogu biti sa mesom ali i sa pirinčem. Svaki list mora biti zamotan ručno. One iz konzervi u Lidlu se ne računaju. Jedu se u Grčkoj hiljadama godina i zato ne dirajte Grke u dolmades.

 

14. Tahini sos

Grčka kuhinja

Susam je možda stariji od Grčke. Koriste ga mnogi narodi a tahini sos je dodatak bez koga se ne može zamisliti grčki ručak. Pravi se od susam paste koja nastaje nakon cedjenja ulja iz susamovih semenki. Ta pasta, kada se pomeša sa sokom od limuna i belim lukom, predstavlja san svakog vegetarijanca a veoma je zdrava i ukusna. Susam je toliko bio cenjen u nekim kulturama da je bio korišćen kao sredstvo za plaćanje. Slatka varijanta zove se alva. Hipokrat ga je veoma cenio i preporučivao.

 

15. Musaka od patlidžana

Grčka kuhinja

Glavni sastojci koji definišu svaku Grčku musaku su plavi patlidžan i meso, složeni u redove i zapečeni, ali ni to više nije tako egzaktno.

Ovakva kakvu je sada prepoznajemo nastala je “tek” 1910. god kada je čuveni grčki šef Nikolas Telemantes sastavio ovo jelo koristeci bešamel sos. To su francuski uticaji koje je on doneo u Grčku kuhinju.

Svaka kuca u Grckoj ima svoju verziju za koju kazu da je najbolja ali  ako ste se pitali sta jesti u Grckoj, obavezno probajte ovaj specijalitet.

16. Suvlaki

Grčka kuhinja

Za suvlaki se kaže da je preteča brze hrane. Ništa nije prirodnije nego da naslažete komadiće mesa na štapić i pečete ih na vatri bilo gde da se nadjete. Medjutim, Grci imaju i dokaz u mnogobrojnim muzejima da su se upravo ovako hranili. Zato se ovaj specijalitet nalazi na mojoj listi.

 

Zaključak

Od ovolike priče o hrani bas sam ogladneo. Jedva čekam ponovni susret sa Grčkom i njenim specijaliteteima. Grci toliko cene svoju hranu da imaju izreku “Yia Sta Heria Stas” što se prevodi kao “ljubim ruke”, čime hvale umeće kuvara.

 

Putovao i uživao,

Marko Veličković

4 thoughts on “Najbolja grčka jela: 16 specijaliteta koje morate probati

  1. Iako ne volim da jedem meso kad su topli dani, svakog leta tokom odmora barem jednom u dva dana mi je rucak pravi GRCKI, jak, preukusan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *