Šta me je uplašilo u muzeju

Krenuo sam u Amfipolis antički lokalitet u grčkoj pokrajni Makedoniji koji se nalazi oko 5 km od mora…

Kada se gradi kuća na sred puta što mi Srbi dobro znamo onda se vladari često smenjuju a istorija je uzbudljiva…

Pošto se Amfipolis nalazio na čuvenom Via Egnatia putu tu su se smenjivali trački, persijski, spartanski i makedonski interesi.

U jednom trenutku tu je vladao i Filip  II otac Aleksandra Makedonskog i smatra se da je upravo Amfipolis bio polazna tačka u stvaranju velikog Aleksandrovog carstva.

Sada se na ovom lokalitetu aktivno radi.

Pronadjena je nova grobnica koja svojim odlikama svedoči o tome da se tu nalazi neka značajnija ličnost. Grobnica koja je izgrađena od mermera sa Tasosa u prošlosti je u nekoliko navrata pljačkana, tako da nema karakterističnih ličnih predmeta koji bi arheolozima olakšali rad.
Postoji sumnja da je u pitanju Aleksandrov najboji prijatelj Hefestion. Pronađeni su ostaci pet tela, dva mlađa muškarca, jedna žena, jedno novorođenče i još jedan muškarac koji je spaljen.

Verovatno je ovaj poslednji u stvari pokojnik za koga je i izgrađena grobnica, a ostali su živi zatvoreni kako bi mu pravili drustvo na onom svetu. Tako je Filip II sahranjen sa dve zive žene….

 

Na putu do Amfipolisa nalazi se lav iz Amfipolisa koji se nekada nalazio na vrhu grobnice i za koji kažu da će kada se iskopavanja završe biti vraćen na svoju izvornu lokaciju.

Anatomija lava je ispoštovana do najsitnijih detalja (vene, jaka njuška, bogata griva, usta povučena u stranu, oči pozicionirane duboko u nišama kako bi se naglasile ratnicke vestine. Podignut je u čast Laomedona cenjenog gradjanina Amfipolisa.

U podnožju današnjeg Amfipolisa mogu se videti i razne srednjevekovne kule kao i najstariji sačuvan drveni rimski most.

Sam muzej Amfipolisa ima jako interesantne eksponate iz svih perioda: Atinjana, Tračana, Spartanaca, antičkih Makedonaca i Rimljana.

Po dolasku Slovena u šestom veku, grad počinje da gubi na značaju gde se stanovništvo spušta u primorski grad Ion (Eion) na ušću Strumice u Egej.

Ulaznice za muzej u Amfipolisu su 3 eura u zimskom periodu i 6 eura u letnjem

Iako se Grčka sa pravom smatra kolevkom civilizacije, antički Grci su bili i veoma sujeverni.

Verovali su u postojanje podzemnog sveta koji je bio izvor svih zala.

Da bi umilostivili demone, antički Grci su imali jedan ‘super’ običaj koji se održavao na godišnjem nivou.

Svaki grčki grad je u odredjeno doba godine birao osobu sa nekim fizičkim nedostatkom i dodeljivao mu ulogu farmakosa. Farmakos je zatim odredjeno vreme bio čašćavan najboljim poslasticama onog vremena a nakon toga bi bio proteran, zverski umlaćen, kamenovan ili zapaljen zavisno od lokalne tradicije.

Farmakos je grčka reč koja označava i lek i otrov.

 

Farmakos ima dvojaku prirodu: on je istovremeno i krivac za sva zla u zajednici ali i spasilac.

Zato je pre žrtvovanja bio počastvovan najboljom hranom.

 

U Grčkom društvu opsednutim lepotom sve fizičke nesavršenosti bile su smatrane pokazateljima duhovnih nedostataka pa su takvi pojedinci bili napuštani ili izbacivani van grada.

Osim toga smatralo se da ako pleme žrtvuje najslabije članove ima šanse za opstanak.

 

Ali da su i Grci promenili odnos prema nama farmakosima svedoči i ovaj super lift pomoću koga sam mogao da zavirim u sve delove muzeja i da od pasivnog postanem aktivan posmatrač.

Jos jedna stvar oko koje se Grci svadjaju sa Turcima je i musaka, a u stvari smatra se da su glavni krivci Arapi koji su doneli patlidžan u ovaj region. Grci nisu oduvek jeli musaku kakvu danas poznajemo. Tek početkom 20-og veka Nikos Tselemantes, čuveni grčki kuvar koji je obrazovan u Francuskoj, je odlučio da očisti grčku kuhinju od otomnskih uticaja i dodao je treći sloj u jelo. Dodao je a šta drugo nego bešamel sos omiljen u Francuskoj i tako je nastala današnja grčka musaka.Musaka se jede na celom Balkanu ali smatra se da su glavni krivci Arapi koji su patlidžan prvi doneli u ove predele.

Evo kako sam završio dan.

 

Putovao i uživao,

Marko Veličković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *