Da li treba da posetite Korvin zamak?

Odličan za snimanje nekog holivudskog blokbastera, zamak Korvin ili zamak Hunjadi je jedan od najvećih u Evropi i smatra se jednim od nekoliko čuda Rumunije…

Zamkovi su bili utvrdjenja u vlasništvu neke veoma vazne osobe. Oni  su bili mračni, hladni i uvek su lepši spolja nego iznutra.

Rumunija Zamak Korvin

Kao i svaki zamak, Korvin je smešten na uzvišenju da se neprijatelj bolje vidi i a prijatelj još bolje dočeka.

Rumunija Zamak Korvin

Osim toga srednji vek prosto OBOŽAAAAAAAVA kaldrmu.

Rumunija Zamak Korvin

Sve to zajedno poželelo je meni i mojim kolicima” super” dobrodošlicu. Odmah u startu nisam mnogo ni očekivao od Rumuna i njihovog poimanja šta znači dostupno za kolica pa se nisam ni razočarao. Isto bih očekivao i ovde u Srbiji da slučajno imamo zamak. Zato sam mogao da mu pridjem samo sa jedne strane i sagledam ga u punom sjaju i lepoti.

Rumunija Zamak Korvin

 

Šta treba da znate o zamku?

Zamak Korvin je počeo da gradi čuveni pripadnik visokog plemstva Janoš Hunjadi, ili kako ga mi znamo Sibinjanin Janko, još 1440 god. je na temalju starog rimskog utvrdjenja počeo da obnavlja ruševinu.

Rumunija Zamak KorvinInače Janoš Hunjadi je veliki vojskovodja koji je zaustavio napredovanje Turaka ka centralnoj Evropi. Sibinjanin Janko je bio veoma efikasan.

U čuvenoj bici kod Beograda porazio je Turke do te mere da je Evropa bila mirna sledećih nekoliko decenija. U toku pripreme za beogradsku bitku tadašnji papa Kalist III je naredio da u podne crkvena zvona zovu sve hrišćane da se mole za pobedu. Ta naredba nije nikada povučena tako da zvona i danas zvone. Poklonu se u zube ne gleda omogućio nam je da predahnemo bar malo od Turaka.

Janoš Hunjadi je posle ove veličanstvene pobede završio svoj zivot na nimalo veličanstven način. Umro je od kuge i sahranjen je u kapeli u Alba Juliji koju sam takodje posetio i o kojoj mozete pročitati ovde.
Nakon smrti obnovu nastavlja njegov sin Mateja Korvin.

 

Kako je zamak dobio ime?

Korvinus znači gavran. Naime smatra se da je Janoš Hunjadi nezakoniti sin kralja Sigmunda luksemburškog. Kada je kralj Sigmud napustao ove krajeve njegovoj majci poklonio je prsten po kome ce ga kasnije prepoznati i priznati za kralja.Prsten je u jednom trenutku ukrao gavran koga je ubio mladjani Janos i od tada je to njihov simbol Gavran koji u kljunu nosi prsten a u kandzama grancicu.

Kasnije su mnogi stanovali u zamku dodavali sta su mislili da treba,da bi na kraju ostao u jednom trenutku potpuno napušten.

 

Danas se renovira punom parom jer je magnet za turiste, ali će to potrajati jer originalnog nameštaja više nema.

Korvin ima 42 odaje, 2 mosta i nekoliko platformi. Prilaz dvorcu je preko drvenog mosta iznad reke Zlasti na kome su smestene kapije kao na stanici, Odmah zatim ulazite u glavno i jedino dvoriste prilicno praznog zamka.

Rumunija Zamak Korvin

Rumunija Zamak Korvin

Nema posebnih putokaza koji vam govore gde da idete. Ulaznice za invalide su redukovane a to vam govori samo jedno: NE ULAZITE vi koji se kotrljate jer nećete mnogo toga moći da vidite.

Rumunija Zamak Korvin

Šta treba da vidite u zamku?

Postoji nekoliko landmarks-a koje treba da se obidju a to su:

Dvorana Vitezova koja je podeljena na dva dela: deo za gozbe i deo gde su se održavala sudjenja i sastanci tadašnjeg plemstva. Dvorana u gotskom stilu izgradjena jos u vreme Janosa Hunjadija Moze da primi 300 gostiju.

Rumunija Zamak Korvin

Kada se popnete meni omiljenim stepenicama dolazite do odaja (kapele) gde je Kralj Mateja Korvin sahranjen. Danas je ovo zvanično katolička crkva koja ima interesantnu istoriju. Prvobitno je bila pravoslavna crkva ali je u nekom trenutku rumunske istorije došlo do konvertovanja u katolicizam iz političkih razloga. Spušten je plafon za oko 1,5m i izgradjen u gotskom stilu dok ostatak i dalje ima sva obeležja pravoslavne religije. Oltar nije mogao da se premešta u pravcu severozapada kako nalažu katolički kanoni tako da je ostala ova mešavina stilova.

Rumunija Zamak Korvin

Nastavite šetnju i stižete do krila gde su privatne kraljevske odaje.

Rumunija Zamak Korvin

U ovom delu nalazi se lođa koja gleda na unutrašnje dvorište. Smatra se da je ovo prvi primer renesansne kulture u Translivaniji jer su majstori dovedeni iz Italije.

Sa gornjeg sprata lođe možete nastaviti obilazak prema Dieta holu.

Rumunija Zamak Korvin

Zovu ga Dieta hol zato što je služio za gozbe ali jako liči na prethodnu dvoranu a služio je za svečane ceremonije u periodu vladavine Janoša Hunjadija.

Rumunija Zamak Korvin

Ove dve dvorane učinile su da Korvin postane dvorac a ne obična odbrambena tvrdjava, jedina te vrste u tadašnjoj Transilvaniji.

Sledeća na listi je don Žon kula koja se zove kula Nebojša koja je po svojoj nameni predstavljala poslednje utočište u slučaju osvajanja zamka. Predpostavlja se da je dobila ime po plaćenicima srpskog porekla koji su radili za tadašnjeg vlasnika Matiju Korvina.

Rumunija Zamak Korvin

Postoji i Kapistrano kula koja je navodno dobila ime po monahu koji je bio uhvaćen da špijunira plemiće u Counsil dvorani pa su ga oni lepo zazidali u zidove.

Rumunija Zamak Korvin

Zatim sledi bunar za koji je vezana prva od brojnih legendi. Naime bunar su kopali turski zarobljenici kojima je bila obećana sloboda ako pronadju vodu.Vodu su našli na 28 m dubine posle 15 godina. Janoš Hunjadi koji im je dao ovaj zadatak odavno je umro a njegova supruga nije ispunila obećanje.

Rumunija Zamak Korvin

Zato tu stoji natpis” Imate vodu ali nemate dušu”.

Rumunija Zamak Korvin

Kasnije je ovaj natpis protumačen drugačije:”Ovaj natpis piše Hasan, koji je živeo kao zarobljenik Kaura, u tvrdjavi pored crkve”. Da sam nekom projektu dao 15 godina i ja bih se potpisao…

Šetnja se završava artiljerijskom terasom koja je zajedno sa belom kulom izgradjena u periodu vladavine Gabriel Bethlem. Služila je za odbranu od osvajača. Izmedju dva unutrašnja zida zamka nalazila se Medvedja jama i može se videti sa terase. Legenda kaže da su ovde držali medvede kojima su bacali zarobljenike.

Rumunija Zamak Korvin

Možete posetiti i muzej torture (mučenja) koji je formiran mnogo godina kasnije i koji nam dočarava lepote srednjeg veka. Tada nisu znali za advokate a ljudska prava bila su im bliska kao nama nabijanje na kolac.

Rumunija Zamak Korvin

 

Poznati gosti

Legenda kaže da je Vlad Tepeš, bolje znan kao Drakula nabijač, ovde bio zatočen. Zatočio ga je kralj Mateja zato što je navodno napisao nekoliko pisama Turcima i zbog toga su ga proglasili izdajnikom. U stvari mnogi istoricari smatraju da je kralj Mateja to ucinio da bi sakrio sopstvene “grehe”. Vlad Tepeš (Drakula nabijač) je bio ozenjen jednom od nezakonitih kcerki Janosa Hunjadija sto će reći, bio je pašenog kralju Korvinu. Trebalo je da se odrzi sudjenje ali nisu mogili da nadju dovoljno visokog plemstva u odgovarajucem rangu dostojnom da sude cuvenom Tepešu. Zato je on morao da popriceka nekih sedam godina. Kazu da je za to vreme izgubio razum jer je morao da isprati sve zarobljenike koje su u medjuvremenu bacali u Medvedju jamu.

 

Rumunija Zamak Korvin

Vlad nije bio cvećka ali je bio iskren borac protiv Osmanlija. Drakulu nije ubio ni srebrni metak ni glogov kolac Van Helsing-a već izdaja. Njegovo telo je isečeno na komade a glavu su poslali u Tursku, Mehmedu II.

 

Zaključak

I tako se završava moja poseta prvom zamku u Rumuniji. Da je lep jeste, da je pristupačan nije i neće skoro. Vi koji se kotrljate gledajte ga na slikama a svi ostali pohitajte dok horde turista nisu učinile svoje.

Rumunija Zamak Korvin

Da li ste vi bili u Korvin zamku?

Da li sam nešto propustio?

 

Putovao i uživao,

Marko Veličković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *