Krvavi Kalemegdan

“Nema grada na svetu oko koga su se jagmili toliki narodi, pod čijim su se bedemima vodile tolike bitke, koji je toliko puta menjao vlasnika i pedeset puta uništavan da bi se svih pedeset puta ponovo iz istorijskog groba podigao… – kao što je naš Beograd.

Pa zar ta činjenica što je taj grad srpski ni najmanje o Srbima ne govori?” 

Borisav Pekić

A sve je počinjalo na Kalemegdanu. Moj jednodnevni izlet na Kalemegdanu izgledao je ovako.

Ko je hteo da osvoji Beograd morao je da počne od Kalemegdana. Tako je i dobio ime, od turskih reči kale-tvrđava i megdan-borba.

Na raskrsinici Istoka i Zapada, bio je cilj gotvo svih sila sa ovih prostora. Iako je preživeo mnoge bitke, nadživeo je sve svoje osvajače. Naizmenično je bio u rukama Vizantinaca,  Ugara, Turaka, Austrijanaca, Srba.

Ko god je vladao obnavljao je utvrđenje po svom nahođenju ali mu je i menjao ime. Opsade su bile toliko agresivne da su se medju poginulim ratnicima nalazili i vrapci probodeni sa tri strele. Zbog toga se rodila ideja da vrabac bude simbol Beograda.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Jedna od opsada je ostala posebno upečatljiva; moćnu tursku silu sačekala je na brzinu organizovana vojska sakupljena s koca i konopca koju je predvodio Janoš Hunjadi (Sibinjanin Janko). Niko ne može da objasni kako su uspeli da pobede ali je vest o tome kao bomba odjeknula Evropom. Papa je toliko bio ushićen da je 6. avgust proglasio danom pobede u Beogradu koji se ima slaviti u celom hrišćanskom svetu. Tokom opsade papa je naredio da u podne zvone sve crkve kao poziv svim vernicima da se mole za branioce Beograda.Ova naredba nikad nije povučena.

 

Kalemegdan

 

Beograd Kalemegdan Putovanja

Jedno od najvaznijih obeležaja na Kalemegdanu nalazi se na samom ulasku u park i odnosi se na dogadjaj koji označava konačni odlazak Turske sa ovih prostora. Vraćali su se drugi ali Turci više nisu. Tada je knez Mihailo dobio kjluceve grada i ceo grad je počeo da slavi:

„…Paša izvadi iz svilene kese carski ferman, poljubi ga i nasloni na čelo, pa predade jednom višem činovniku koji ga naglas pročita a zatim u srpskom prevodu pročita to isto Dim. Joksić, knežev sekretar. Odmah po pročitanju fermana, izbačen je sa grada 21 top a muzike zasvirale, najpre turska a zatim srpska, svaka svoj pozdrav. U isto doba na gradu se uznese najpre turski a zatim srpski barjak i njihovo uznošenje pozdravi ponova dvadeset i jedan topovski metak. Dok topovi odaju počast zastavama turskoj i srpskoj, prilazi paša knezu i na malom od crvene svile jastučiću predaje mu ključeve gradske, koje knez, očevidno potresen, prima i predaje ih ministru vojnom.”

Istog leta sultan se oprostio sa gradom, išao je ladjom Dunavom a sa tvrđave ga je pozdravljala srpska vojska.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Turci su uvidjali da se Kalemegdan pored strateškog značaja nalazi i na veoma lepom mestu pa su ga zvali još i fecir bajir ili breg za razmišljanje.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Kalemegdanu se u kolicima prilazi samo i jedino iz Knez Mihajlove ulice.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Tek kada je Beogradska tvrđava predata 1867 god. Knezu Mihailu počinje sadnja drveća ispred tvrdjave i nastaje Kalemegdanski park.
Da bi se pristojno šetale na Kalemegdanu, beogradske dame morale su, da podižu zadnji deo haljine kako ne bi podizale prašinu i da „ne bi bile na dosadu drugima“.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Beogradske dame i gospoda plesali su nedeljom na ovom platou pod budnim okom roditelja.

U ovom delu parka nalazi se i spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Beograd Kalemegdan Putovanja

U toku NATO bombardovanja spomenik je bio prekriven crnim plaštom u znak žalosti za ‘Francuskom’ koja je umrla taj dan.

Kolicima se Beogradskoj tvrđavi prilazi kada se prodje kroz Karađorđevu kapiju.

Karađorđeva kapija nazvana je po vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu, koji je kroz nju ušao u Beogradsku tvrđavu 1806 god.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Turci su 1813 kapiju zazidali da bi izbrisali trag o ovom za njih nemilom dogadjaju. Kapija je otvorena tek posle Drugog svetskog rata.

Ispred Stambol kapije nalazi se Galerija Prirodnjačkog muzeja Srbije. Prvobitna namena bila je smeštaj trdjavske straže i žastita Stambol kapije.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Kroz Unutrašnju Stambol kapiju sa Sahat kulom ulazi se na Beogradsku tvrdjavu….

Beograd Kalemegdan Putovanja

Kod ove kapije Turci su Srbe nabijali na kolac a ja sam završio ovako…..

Beograd Kalemegdan Putovanja

U rovovima levo i desno od Unutrašnje Stambol kapije nalazi se veliki broj eksponata, topova i tenkova izrađenih od XVIII veka do danas koji su deo stalne postavke Vojnog muzeja na Kalemegdanu u koji takođe ne mogu da uđem.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Beograd Kalemegdan Putovanja

Na vrhu Beogradske tvrđave Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda nalazi se u gradjevini koja je služila kao vojni objekat podignut u balkanskom stilu krajem XIX veka.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Na ovom platou despot Stefan Lazrevic podigao je palatu u jednom periodu istorije kada je Beograd bio u srpskim rukama.Prema legendi neko od kosovskih junaka mu je savetovao “da novi prestoni grad bude tamo gde se sudaraju reke,carstva i vetrovi”. U tom trenutku Beograd je prestonica sa 50000ljudi u kom se preplicu uticaj vizantijske kulture i evropskog humanizma. Palata je kasnije srusena u nekom od novih pohoda a o njenom postojanju svedoči kula Nebojša u donjem gradu.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Na najlepšem vidikovcu u tvrdjavi  postavljena je skulptura Pobednika u čast desetogodišnjice proboja Solunskog fronta i samo je deo kompozicije koja nikada nije završena.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Trebalo je da stoji na Terazijama ali je otpor javnosti bio veliki prema nagoj muškoj figuri tako da je skulptura postavljena na današnje mesto, na visinu od 17,5 m “ne zato da se što bolje vidi već da se vidi što manje” po pisanju Politike. Bilo je predloga da pošto je go, da se stavi u bazen. Srpska javnost nikako nije mogla da se identifikuje sa Pobednikom, smatralo se da više liči na starogrčke skulputre nego na srpskog junaka.  Duhoviti  su komentarisali da je Pobednik sa razlogom okrenut svojom prednjicom prema  neprijatelju.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Jedno tumačenje kaže da je muškost okrenuta ka Beču, dok je zadnjica usmerena ka Pašinom konaku.

 

Despotova kapija sagradjene je u XV veku, nekada je glavni ulaz u tvrdjavu bio upravo ovde. Danas je u kuli smeštena astronomska opservatorija iz koje se kada je vedro mogu petkom i subotom posmatrati zvezde.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Sa zidina Kalemegdana može se sići do Donjeg grada koji ima svoje bisere ali turska kaldrma je za mene nepremostiv problem. Kula Nebojša dominira u Donjem gradu, u XVIII veku pretvorena je u tamnicu u kojoj je kasnije bio zatočen i ubijen grčki pesnik Riga od Fere.

Beograd Kalemegdan Putovanja

I na kraju da postupim po pravilima još jednog velikog vojskovodje koji se takodje tukao sa Turcima po Kalemegdanu, dobar vojnik ne sme da ima porodicu, uvek mora da ima šaku pšenice da ne ostane gladan i u bitku uvek ide sa značajnim sledovanjem vina i rakije. Ja sam ova pravila prilagodio sebi: deset s lukom i sudžukom kod domaćina u Dušanovoj ulici sa točenim pivom.

Beograd Kalemegdan Putovanja

Beograd Kalemegdan Putovanja

Pisao i uživao, Marko Veličković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *