Najlepši dvorac Transilvanije

Već sam više puta napomenuo da je do pravih informacija veoma teško doći i ako ih ima, pitanje je da li su tačne. Na upite niko ne odgovara, telefon niko ne diže, tako da kad sam krenuo, bilo je kao… kad se spuštate niz tobogan, zatvorite oči i pustite se…

Ne bi bio prvi, a ni poslednji put…

Vrhunac moje posete Rumuniji je Peleš dvorac.

Rumunija Peleš putovanja

Zašto? Jer je najlepši.

Rumunija Peleš Putovanja

Takodje je i prvi moderan zamak u Evropi,  jer je imao svoju sopstvenu električnu centralu. Ali to što je moderan nije mi olakšalo muke oko organizovanja posete.

Gde se nalazi Peleš i kada je najbolje vreme za posetu?

Peleš zamak

Što se tiče prvog saveta, koji mogu da dam, u vezi posete Pelešu, a važi za sve je: krenite u ranu zoru.

Rumunija Peleš Putovanja

Peleš se nalazi na veoma prometnom i jedinom putu koji povezuje Bukurešt sa Brašovom, uz bezbroj malih skretanja za ski centre, tako da je taj put STRAHOVITO opterećen.

Peleš je udaljen od Brašova nekih 30km, za koje nam je trebalo da ih prodjemo oko 3 sata, a možda i više. Krenuli smo u 9h, a stigli iza podneva. To je za posetu Pelešu suviše kasno.

Peleš za invalide

Kad smo konačno uspeli da skrenemo počinje prava avantura. Sastavilo se nebo sa zemljom, uzbrdice i nizbrdice po brdu, bez mape nije baš preporučljivo, pogotovu, što u tom trenutku uopšte ne znam da li vredi truda. Ali posle čekanja više od 4h spreman sam na sve. Svi autobusi parkiraju se na posebnom mestu i posle toga se peške prilazi zamku po strmom i prilično iskrunjenom putu. Jasno nam je da moramo prići bliže, ali kako to objasniti rumunskom portiru? Sa Engleskim ima veze kao ja sa kineskim. Srećom, ima jedna reč koja je na svim jezicima ista i svima je jasna: Invalid. Pušteni smo  da pridjemo kombijem skroz do zamka. I tada se desilo ČUDO. Odmah nas preuzima vodič i sprovodi do bočnih vrata. Postavlja rampu i eto mene u zamku.

Unutrašnjost Peleša

Tamo je i vazduh svečan. Točkovi od kolica tonu mi u predebeli tepih da je i meni bilo žao što ga gazim.

Rumunija Peleš Putovanja

Svi ostali koji dolaze redovno dobijaju i navlake za cipele. Meni nisu imali šta, a točkovi su mi bili mokri od kiše. Viša sila..

Rumunija Peleš Putovanja

Jedna od čistačica mrko me je pogledala, al ne dam da mi pokvari raspoloženje. Zamak se obilazi u grupama, koje se u odredjeno vreme formiraju napolju. A ja moram sam da istražujem.

Rumunija Peleš Putovanja

To ima svoje prednosti i mane. Meni je pripalo jedno krilo i jedino koje je dostupno za kolica.

Rumunija Peleš Putovanja

Mogao sam da uživam kolko sam hteo, ulaznicu mi nisu naplatili, jer je to ipak mali deo postavke koji je dostupan.

Rumunija Peleš Putovanja

Slikanje se, takodje, posebno naplaćuje odmah, pre nego što se udje. Preporučujem, zaista, ima šta da se slika.

Rumunija Peleš Putovanja

Ne postoji mogućnost da se zamak istražuje na neodređeno. Poseta traje 45 min ili 1h 15 min, zavisno od toga da li ste izabrali samo jedan ili oba sprata da vidite.

Rumunija Peleš Putovanja
Dvorac se sastoji od 160 soba rasporedjenih na 6 spratova. Turistima je na raspolaganju donji i gornji sprat, naravno bez lifta.

Rumunija Peleš Putovanja

Dole je prikazan plan dvorca sa obeleženim bočnim ulazom kroz kojim će vas sprovesti ako ste u kolicima i ako uspete da se sporazumete.

Ko je i kada počeo da gradi Peleš

Karol I Hohenzollern se baš potrudio kad je počeo da gradi Peleš 1873 god. Oduševljan Karpatima,  napravio je zamak sa 160 soba, 2000 slika, 5000 komada keramike, kolekcija od 50 satova.

Rumunija Peleš Putovanja

Tu je biblioteka,

Rumunija Peleš Putovanja

soba sa oružijem,

muzička soba itd.

Rumunija Peleš Putovanja

Rumunija Peleš Putovanja

Koštao je, prevedeno u današnju valutu, oko 120 miliona dolara. Imao je sopstvenu mini elektranu. Gradilo ga je 300 ljudi skoro tri godine. Bio je letnja rezidencija kraljevskog para od maja do novembra. Austrijski car Franc Josef je ovde često bio gost. Ima 30 kupatila i čisto sumnjam da je i jedno za invalide. Kažu da treba uplatiti i gornji sprat, nisam „proveravao“. Ja sam bio presrećan što sam uopšte unutra, posle svih silnih muka.

Kad izadjete u baštu, tek onda vam bude jasno zašto se kralj zaljubio u ovo mesto.

Šta se desilo sa rumunskom kraljevskom porodicom?

Rumunija Peleš Putovanja

Da bi ojačali medjunarodni status, Rumuni su „usvojilii“ aristokratski par iz Nemačke, Karol-a I i Elizabetu Hoencolern. Karol I postao je prvi kralj Rumunije.

Iako su bili potpuno različiti, Karol I, kao izrazito pragmatičan čovek i Elizabeta koja je više bila sanjalica i ljubitelj knjiga, oko Peleša nisu imali nesuglasica. Par je sa sobom doneo francuski i nemački uticaj koji se na Pelešu jasno vidi.

Rumunija Peleš Putovanja

Karol I nije imao sina. Imali su jednu kćer, koja je umrla u 9-oj godini, pa je tron prihvatio Ferdinand, mladji sin Karolovog brata Leopolda. Ferdinand je proglašen princem  i budućim naslednikom trona 1886 god.

Ferdinand se oženio sa princezom Marijom od Edinburga. O ovom dogadjaju možete pročitati više ovde.

Imali su petoro dece, i jedno od te dece bila je i Marija, u porodici zvana Minjon, koja je kasnije postala kraljica Jugoslavije udavši se za kralja Aleksandra.

Na imanju je podignuto i drugo zdanje 1903 god. Zamak Pelišoar. Zajedno čine kraljevski kompleks, u kome je tokom letnjih meseci, od maja do oktobra, boravila kraljevska porodica.

Rumunija Peleš putovanja

Ferdinand je bio uspešan vladar i uspeo je da poveća granice rumunije pridodavši joj još tri oblasti. Njegov Naslednik Karol II nije bio mnogo zainteresovan za kraljevske poslove. Oženio se sa princezom Grčke i Danske, Helen i dobili su sina Mihaila.

Rumunija Peleš Putovanja

1925 Kralj je krunskom savetu podneo ostavku na tron i naslednikom je proglašen njegov petogodišnji sin Mihail. U njegovo ime vladao je njegov stric Nikolaj. Tokom sledećih pet godina Rumunija plaća danak neefikasnom upravljanju i stoga krunski savet ponovo poziva kralja Karola II da se vrati na presto što on i čini 1930 god.

Rumunija Peleš Putovanja

Kralj je učinio mnoge korisne stvari: modernizovao vojsku, poljoprivredu, pokrenuo industriju. Narod ga je voleo ali partijski prvaci ne, pa je 1930 kralj ukinuo sve rumunske partije. U medjuvremenu je izgubio neke od oblasti. Narod mu to nikad nije oprostio. Pa je po drugi put bio zamoljen da napusti presto, što je i učinio 1940 god. U korist svog sina Mihaila.

Rumunija Peleš Putovanja

U jeku Drugog svetskog rata, Mihail  po drugi put postaje kralj Rumunije. Protivno njegovoj želji, bori se na strani Nemačke. 1944 kralj pravi hrabar zaokret i Rumunija menja stranu i postaje saveznik. Posle rata, Rumunija, napuštena od svih, nije mogla da se odupre komunističkom uticaju. Kralj abdicira i napušta zemlju.

Peleš u doba komunizma

Komunisti su jako želeli da okupiraju zamak ali Peleš je ostao sačuvan. Kako? Legenda kaže da su tadašnjem vodji rekli da je zamak pun budji, da je drvo inficirano i da je to pogubno po zdravlje. Vodja je odustao da mu zamak bude rezidencija i tako je Peleš  sačuvan. Neko vreme bio je muzej a  kasnije je delimično renoviran. Sad je vraćen pravim vlasnicima.

Rumunija Peleš Putovanja

Šta preporučujem

Vratio sam se kući oduševljen što sam mogao da vidim bar delić kraljevskog života. Toplo preporučujem posetu svim hodajućima, pre nego što turisti preplave ovu znamenitost. Ako imate samo jedan dan u Rumuniji, potrošite ga na Peleš i Sinaju.

Rumunija Peleš Putovanja

Da li ste vi bili u Pelešu?

Da li sam nešto propustio?

 

Putovao i uživao,

Marko Veličković

2 thoughts on “Najlepši dvorac Transilvanije”

  1. Pozdrav Marko, super je ovo sto radis, puno informacija i hvala na tome. Oduvek sam imao zelju da posetim Rumuniju i sve znamenitosti te zemlje tako da je ovo jos jedan razlog da je posetim. Hvala i samo nastavi sa pisanjem jer to sto radis je izvanredno! Pozdrav imenjace!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *