Zašto je Rupea zanimljiva?

Rupea nije ni bila na mom prenatrpanom spisku za obilazak Transilvanije. Ali kad se zaputite iz pravca Sigešoare ka čuvenoj Biertan crkvi put vas vodi pored brda na kome se kočoperi veoma slikabilna i retko pominjana Rupea…

Tada ništa nisam znao o njoj ali nisam mogao da je zaobidjem. Koštala me je obilaska nekih drugih mesta koja su ionako bila pod rizikom da ne mogu da udjem. Zato kad sam već bio tamo, bolje vrabac u ruci nego golub na grani.

 

Gde se nalazi

Rupea tvrdjava se nalazi blizu grada istog imena.

 tvrdjava Rupea

Rumunija Rupea Putovanja

Ona se nalazi blizu najvažnijih gradova u Transilvanjiji kao što su Brašov, Sigešoara ili pak Sibiu i drugih važnih lokaliteta koji su must see u Transilvaniji kao što su: Biertan crkva, Viskri i dr. tako da će vam biti lako da je ubacite u neki od  jednodnevnih izleta ako idete svojim prevozom. Udaljenost do njih možete da izračunate ovde.

Rumunija Rupea Putovanja

Saobraćaj je bio veoma opterećen, pa smo mogli da slikamo samo ovako, a evo kako to zapravo izgleda kad se  slika spolja,

Rumunija Rupea Putovanja

Pored Rasnov tvrdjave ili utvrdjenih crkava kao što je Biertan, tvrdjava Rupea je takodje jedna od onih koje su uspele da prežive teška vremena u regionu koji je nekada bio granica otomanskim osvajanjima.

Poseta ovakvim utvrdjenjima omogućava vam da osetite duh onog vremena.

Rumunija Rupea Putovanja

Malo istorije

Ono po čemu je ova tvrdjava poznata je da je ovo bilo poslednje utočuste čuvenog dačanskog kralja Decebala, onog istog čija vas kamena glava gleda kad plovite djerdapskom klisurom.

Decebal je mnogo ratovao sa Rimljanima, konkretno sa Trajanom. Dačanske teritorije bile su primamljive Rimljanima jer je tu bilo puno zlata. Decebal ili Diufraneus (snaga Dačana) nakon što je poražen povukao se navodno u ovu tvrdjavu, napravio gozbu, sakrio zlato i prerezao sebi grlo da ne bi pao u ruke neprijatelju.

Rumunija Rupea Putovanja

General Maksimus odneo je glavu Trajanu kao dokaz da je sa Dačanima završeno. Glavu su šutnuli da pokažu kako prolaze neprijatelji Rima. Sve ovo ispričao nam je Trajan na svojim legendarnim stubovima u Rimu.

Rumunija Rupea Putovanja

 

Mnogo kasnije prvi pisani podaci spominju je  1324 god. Tvrdjava ima oblik puža i sastoji se od tri manja prstena koji su dozidjivani kasnije. Smatra se da je ona na vrhu najstarija.

Rumunija Rupea Putovanja

Do današnjih dana preživele su neke kule. Kula kapija koja je imala odbrambenu ulogu.

Rumunija Rupea Putovanja

Rumunija Rupea Putovanja

Ispred nje se nalazio šanac pun vrućeg ulja. Kula skladište koja je služila za smeštaj hrane. mogu se videti kuke na kojima su visile pršute. Stražarska kula gde je stanovao glavni stražar i vojnici. Glavna kula je najveća, sastavljena je iz tri nivoa, imala je 100 kamenih soba. Ispred je napravljen bunar dubok 50 metara.

Rumunija Rupea Putovanja

U 17 veku, tvrdjava je dostigla svoj procvat jer je postala centar života okolne zajednice. Tu se nalazila smeštena trgovina, crkva, fontana, l okalna pijaca sve ono što je bilo potrebno tadašnjem življu.

Rumunija Rupea Putovanja

Štitila je lokalno stanovništvo svojim visokim zidinama od najezde Turaka..

Rumunija Rupea Putovanja

Propašću otomanskog carstva i tvrdjave su gubile na značaju tako da je i Rupea padala u zaborav. Potpuno je napuštena u 18 veku i tako je ostalo sledećih 220 godina. U komunističko vreme, čak su hteli da je skroz demoliraju i da iskoriste kamenje za gradnju kuća. Srećom, to se nije dogodilo i sada je obnovljena i spremna za posetioce.

Rumunija Rupea Putovanja

Kako mi je bilo

Na lepo sredjenom parkingu nas je dočekao prilično hladan vetar i Rumun u kućici koji gle čuda ne zna ni da bekne engleski.

Rumunija Rupea Putovanja

Jedino što je trebao da nam kaže je da li je dostupno ista iza tih velikih srednjevekovnih drvenih vrata ili ne. Da se ne gnjavim ako ne moram.

Rumunija Rupea Putovanja

Medjutim dobiti validnu informaciju bilo je kao da portiru vadim zube. Nisu pomagale ni ruke što ne znači da nije hteo da pomogne.

Dogovor je nekako pao da nam otvori vrata pa da sami vidimo šta ćemo.

Rumunija Rupea Putovanja

Već sam x puta napomenuo da sam prerano rodjen, u smislu da ni 21 vek ne shvata potrebe invalida a kamoli 13-vek tako da su mi očekivanja bila svedena na minimum. Dobro što je tako. jer unutra, iako su se potrudili da maksimalno olakšaju uspon za mene tu nije bilo mesta.

Rumunija Rupea Putovanja

Tvrdjava se naravno gradi uvek na vrhu brda i oni što se kotrljaju kroz život apsolutno nemaju šta da traže na tim visinama. Ali ipak mi je drago što sam uspeo da je vidim iznutra iako su sve rumunske tvrdjave prilično siromašne.

Rumunija Rupea Putovanja

Ovde se ratovalo, ubijalo, radjalo, umiralo, tako da tvrdjave same po sebi i nisu pravljene za neki užitak, već da što bolje služe gore pomenutim radnjama. Surova mesta za jake ljude. Ja sam nekako više ako može neki dvorac, posluga, srebrni tanjiri, zlatne čaše, itd… Medjutim ono što je svakoj tvrdjavi zajedničko, zato i jeste na vrhu brda, je fantastičan pogled na sve četri strane, da se bolje vidi protivnik u nastupanju.

Rumunija Rupea Putovanja

Zaključak

Iako tvrdjave za mene predstavljaju uvek kotrljajući izazov ipak su podsetnik na prohujala, divlja vremena i predstavljaju neku vrstu vremeplov mašine i nastaviću da ih posećujem dok mi se ne izližu gume.

Rumunija Rupea Putovanja

Da li ste vi bili u Rupea tvrdjavi?

Da li sam nešto propustio?

 

Putovao i uživao,

Marko Veličković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *