Krf na moj način

Najzelenije Grčko ostrvo Krf nalazi se na najzapadnijoj tački Grčke. Zapljuskuju ga dva mora, Jadransko i Grčko i drugi je po veličini u Jonskom arhipelagu…

Grčka Putovanja Krf

Od njega je veća samo Kefalonija ali je Krf sa 120000 stanovnika mnogo naseljeniji i razvijeniji.

Kada ga gledate iz aviona liči na izduženo slovo f. Razdaljina izmedju njegove najsevernije i najjužnije tacke iznosi 53 km  dok je širina ostrva  od 4 do 30 km.To znači da ga veoma lako možete i morate obići kolima.

Smatra se da je ostrvo dobilo ime po nimfi Kerkiri, ćerki rečnog boga Asopa koju je oteo bog mora Posejdon i zatočio je na ostrvu. Postoji i druga verzija da kerkira znači “greben pun vrhova” u prevodu sa grčkog.

Prvi kontakt sa ostrvom je putem trajekta.

Grčka Putovanja Krf

 

Za ljude u kolicima to predstavlja poseban izazov. Nigde nisam mogao da pronadjem informaciju o tome kako ću se sa donje palube transportovati na gornju. Znao sam samo da kad ova čelična grdosija proguta naš kombi ja sam prepušten grčkim radnicima.

Grčka Putovanja Krf

 

Brzinski su me spakovali na pokretne stepenice, ja sam zatvorio oči i prepustio se sudbini. Polako su puštali stepenice da se kreću dok su se moja kolica oslanjala samo na dva točka. Ostatak je bio u rukama korpulentnog lučkog radnika.

Imam i sliku ali je malkice mutna jer su se mojoj majci tresle ruke.

Grčka Putovanja Krf

 

Kada sve prodje dobro onda vožnja trajektom postane pravo uživanje.

Grčka Putovanja Krf

 

Krf se razlikuje od ostatka Grčke. Prvo što se primeti je da je zelen. Zelenilo stvaraju brojna stabla masline. Većinu su posadili u vreme Mlečana koji su svakih 100 posadjenih stabala nagradjivali sa  12 zlatnika.

 

Motivacija je uvek glavni pokretač  tako je danas na ostrvu oko 4 miliona stabala masline. Krf je danas najveći izvoznik maslinovog ulja u Grčkoj. Osim što ga ima mnogo i posebnog je kvaliteta.

Zato su glavni suveniri koje nosite sa Krfa, osim ulja, razni predmeti od maslinovog drveta kao i brojni kozmetički preparati i liker čuvenog kumkvata.

Grčka Putovanja Krf

 

Ovde se masline ne orezuju tako da možete da se odmorite i u hladu mnogih 400 god starih maslina.

Kada ste na tako zelenom ostrvu sa mnogo skrivenih uvala potpuno je razumljivo da vam se ne ide nigde drugde. Zato stvari koje treba obići moraju da budu posebno privlačne. Evo mog spiska zbog koga mislim da treba da mrdnete sa plaže:

 

1. Kerkira

Grčka Putovanja Krf

 

Kerkira je velika pešacka zona i svaki dan možete da istražite nešto novo. Zato vam za Kerkiru treba više dana ili više dolazaka jer ona to zaslužuje.

Kerkira će vam odmah reći da su ovde gazdovali Venecijanci. Espianada gde se igra kriket i dan danas reći će vam da su neko vreme gazdovali i Britanci a Liston da ima neke veze i sa Francuzima.

 

Stara tvrdjava pokazuje da su i Vizantinci nekad bili ovde. Jedino Turci ovde nikad nisu gazdovali.

Grčka Putovanja Krf

Krf je jedino ostrvo koje nisu osvojili.

 

2. Ostrvo Vido

Posetite ostrvo Vido najvažnije srpsko ostrvo.

Ako sam mogao ja, možete i vi da učinite taj napor. Ne mogu da razumem turiste koji imaju potrebu da se tamo sunčaju i kupaju pored onolikih krfskih plaza. Neukim ružičastim strancima oprastam ali nasima nikad.

 

3. Ahileon

Posetite Ahileon, mesto zbog koga vredi žrtvovati jedno pre podne na plaži.

Grčka Putovanja Krf

Da Rojaliti zna šta je dobro reći će vam i ovo mesto. Napravila ga je čuvena kraljica Sisi ali nije stigla da u njemu dovoljno uživa. Prelepo belo zdanje koje je kasnije često menjalo vlasnike.

4. Manastir Vlaherna

Posetite manastir Vlahernu, najslikabilnije mesto na Krfu.

Grčka Putovanja Krf

Nalazi se na ostrvcetu povezanim kamenom stazom sa kopnom. Veoma je lako stići do njega. Nalazi se južno od Kanonija i otvoren je za posetioce cele godine.

5. Mon Repo

Ovaj letnjikovac grčke kraljevske porodice je mesto gde se rodio princ Filip, vojvoda od Edinburga, muž kraljice Elizabete II i otac njene dece.

Grčka Putovanja Krf

 

6. Kanoni

Posetite Kanoni i gledajte sletanje aviona u kafiću sa pogledom od milion dolara.

Grčka Putovanja Krf

 

Dok vam se čaša drma u ruci, gledajte kako hiljade konjskih snaga udruženo hvata zalet da bi grdosiju od nekoliko desetina tona, protivno zdravom, razumu digli u vazduh.

Grčka Putovanja Krf

Ima nekoliko terasa sa kojih možete dodatno da pumpate adrenalin a ja sam tamo uživao jedno pre podne.

 

7.Plaža Paleokastrica

Postetite plažu Paleokastricu samo zato što je svi posećuju.

Grčka Putovanja Krf

Ima tamo još nekih zanimacija kao što je terarijum, dobar sladoled i još ponešto.

 

8. Obavezno probajte pasticio kojim se Krf diči

Grčka Putovanja Krf

Zalijte pasticio sa njihovim crvenim pivom i spremni ste za sve izazove. Uživajte i u drugim specijalitetima krfske kuhinje kao što su sofrito, bianko, i ostali…

Sve do sada navedene destinacije su dostupne za osobe u kolicima.

Lično sam ih obišao i stojim iza svojih reči.

 

9.Pantokrator

Popnite se na Pantokrator 906 m nadmorske visine pogled na sve četri strane najviši vrh na Krfu.

 

Tamo se nalazi i istoimeni manastir. Sa vrha se vidi koliko je blizu albanska obala, samo 2 km a po vedrom danu, vidljiva je i obala Italije. Legenda kaže da je sredinom 14 veka jedan pastir zaspao na vrhu. U snu ga je posetio andjeo i rekao mu da će pronaći ikonu pored sebe i da na tom mestu mora da se sagradi crkva kako bi čuvala tu ikonu.  Rečeno učinjeno.

 

10.Kajzerov tron

Posetite vidikovac Plekas ili Kajzerov tron omiljeno mesto nemačkog cara Vilhema sa koga se pruža divan pogled na unutrašnjost ostrva.

 

Nalazi se blizu sela Plekas i do njega se stiže strmim veoma slikovitim putem sa brojnim oštrim krivinama.

 

Zaključak

Na Krfu su inspiraciju tražila brojna važna imena kao što su: Gete, Oskar Vajld, Šekspir, Džerald Darel britanski prirodnjak, lord Bajron i dr. Njihovom izboru dodajem i moje skromno mišljenje da je Krf jako lep i pruža mnogo toga.

Na Krfu ima jos toga da se vidi kao što su, kanal ljubavi u Sidariju, kafić  sa pogledom u kome je sniman film o Dzemsu Bondu, manastir Paleokastrica, divno mesto na severu Kasiopi koje još zovu i Kensington na moru, divnu stazu za pešačenje koja vas vodi kroz slikovita sela Krfa i tako redom ali  nešto morate da  ostavite za sledeći put, jer Krf to zaslužuje.

Toplo ga preporučujem kao destinaciju za odmor ali i za istraživanje.

 

Da li ste vi bili na Krfu?

Da li sam nešto propustio?

 

Putovao i uživao,

Marko Veličković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *