Sigišoara nije za slabiće

Kao uostalom ni moja bolest ali odmah je bilo jasno našoj maloj družini da ovo neće ići. Zato smo se podelili na grupe. Jedni su slikali a drugi su slusali priče. Ja sam pogadjate bio u ovoj drugoj grupi…

Sigešoara Rumunija Putovanja

Jednog dana došli su kod grofa Drakule izaslanici turskog sultana da uteraju porez jer je grof tada bio turski vazal. Klekli su pred grofa ali fesove nisu skidali:

-”Zašto me vredjate. Šta to treba da znači?
-“Gospodaru, mi fesove skidamo samo pred našim sultanom.
-“Vidim da ste jako verni vašem sultanu, a ja ću vam u tome još više pomoći

Tada naredi svojim vojnicima da im sa ekserima zakucaju fesove na glave.

          -“Sad nikada neće posumnjati u vašu vernost

Sigešoara Rumunija Putovanja

Kako ne posetiti rodno mesto takvog čoveka…

Ko je bio grof Drakula?

Cela Transilvanija živi od Drakule, ali samo jedan grad je zaista povezan sa njim a to je Sigišoara.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Jedini pisani trag o njegovom rodjenju u Sigišoara ostavio je upravo otac Vladov, od koga je nasledio prezime Drakul koje u stvari ima veoma pohvalno značenje: sin zmaja. Dobio ga je njegov otac od Sigmunda luksemburškog zbog zasluga u borbama protiv Turaka.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Kako je nastao Stokerov Drakula?

Tek Bram Stoker, koji je tražio inspiraciju za svoje petparačke romane, je ovom prezimenu dao zlokoban prizvuk…

Sigešoara Rumunija Putovanja
U nekoj biblioteci naleteo je na pamflete koje su pisali transilvanijski Saksonci tražeći pomoć od svojih sunarodnika Nemaca jer im se nije svidjala politika koju je tada sprovodio Vladislav III Zmajević (rum. Vladislaus III Drakulya), knez i vojvoda Vlaški, kasnije poznat i kao Vlad Cepeš.

Sigešoara Rumunija PutovanjaKako je nastala legenda o Drakuli?

Naime Saksonci su dugo imali monopol nad trgovinom poljoprivrednim proizvodima u tadašnjioj Rumuniji. Seljaci su neko vreme trpeli a onda su počeli i da napuštaju svoja imanja zbog nelojalne konkurencije. U tom trenutku, Vlad dolazi na vlast, rešen da menja stvari.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Treba napomenuti da je kao dete zajedno sa bratom bio predat Turcima kao zalog. Oni su ga malo prevaspitali tako da Vlad nije baš znao šta je ženevska konvencija kada je nekoliko hiljada Saksonaca nabio na kolac kao opomenu ostalima…

Sigešoara Rumunija Putovanja

O tome svedoči sledeća epizoda:

Nakon što ih je nabio na kolac na gradskom trgu postavljen je sto sa ićem i pićem za kojim se častio tada već Vlad Tepes(Nabijač)

Jedan od sluga donosio je hranu začepljenog nosa. Grof ga upita zašto:
– “Zato što ne mogu da podnesem smrad mrtvaca”
– “Ništa ti ne brini, premestićemo te dovoljno visoko da ti više ne smrdi” a zatim je naredio da se napravi tri puta viši kolac od ostalih. Na njega je nabijen pomenuti sluga

Sigešoara Rumunija Putovanja

Da li je Drakula zaista bio vampir?

Sigešoara Rumunija Putovanja

Iako Vlad nije znao za marketing neka svoja “dostignuća” je svesno preuveličavao da bi poslao poruku ostalima u Evropi koji su svoje kažnjavali samo odsecanjem udova i oslepljivanjem. Za njih je Vlad bio i ostao divljak. To što je kolac bio nauljen da lakše klizi jer je trebalo da osudjenik preživi bar 24h ili što je visina kolca odredjivana prema rangu osudjenika nije za Vladovu reputaciju bila olakšavajuća okolnost… A ni on sam nije mnogo mario. Ništa blaži nije bio ni prema turskim zarobljenicima. Ostala je priča da je jednom prilikom upao u turski logor i zarobio nekoliko hiljada Turaka koje je sve nabio na kolac da bi njihovog komandanta odvratio od daljih napada. Ova taktika mu je često uspevala.

Sigešoara Rumunija PutovanjaKakav je Drakula bio vladar?

U rumunskom narodu ostao je upamćen kao heroj i istinski borac protiv Osmanlija. Ukinuo je feudalne obaveze, oslanjao se na narod, bio neumoljiv u suzbijanju kriminala, surovo je kažnjavao lopove i ubice. Postoji priča da je u Vladovo vreme na izvoru stajao zlatni krčag za vodu koji niko nije smeo da pipne.

Sigešoara Rumunija Putovanja

O tome kako se razmišljalo tih dana svedoči i sledeća priča:

Jedan trgovac je želeći da ostavi kola sa blagom na sigurnom mestu pitao grofa Drakulu gde da ih ostavi. Vlad mu je odgovorio da ih ostavi na sred trga, on mu lično garantuje za tovar. Sutradan je trgovac prijavio da je iz tovara ukradeno 160 zlatnika. Vlad je naredio da odmah pronadju lopova ili će grad biti spaljen. Za to vreme naredio je i da u trgovčeva kola neprimetno stave 161 zlatnik iz njegove lične riznice. Trgovac je pronašao zlatnike i prijavio Vladu da ima jedan zlatnik više.
Vlad mu je onda rekao:”Dokazao si svoje poštenje, jer da nisi prijavio ovaj jedan nabio bih te na kolac zajedno sa lopovom.”

Sigešoara Rumunija Putovanja

Grof Drakula je odbijao da nosi krunu. Umesto toga nosio je crnu šubaru sa brošem koji je u centru imao veliki crveni rubin na zlatnoj osmokrakoj zvezdi sa orlovim perima.Kada Vlad otputuje negde kapa bi bila postavljena na stub na trgu a u slučaju njegove smrti bila bi predata od naroda izabranom nasledniku.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Vlad Tepeš bio je veliki zaštitnik pravoslavne crkve. U Hilandaru postoji dokument iz druge polovine 15. veka koji svedoči da je Vlad Tepeš jedan od ktitora manastira Hilandar.

Kako je Drakula poginuo?

Kako je živeo tako je i umro, dramatično.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Ima više verzija. Po jednoj verziji tokom jednog okršaja Turci su ga opkolili, Vlad se, da ih zavara, presvukao u tursko odelo, medjutim prepozna ga njegov vojnik u ubije ga kopljem, po drugoj da ga je ubio rodjeni brat sa pomoćnicima. Neosporno je samo to da mu je odsečena glava i poslata sultanu u Istanbul sačuvana u medu. Sultan je naredio da je nataknu na kolac i s ponosom ju je pokazivao kao dokaz da je Kazikli bej koji ih je toliko namučio konacno mrtav.

Gde je sahranjen Drakula?

Ni u smrti nije imao mira. Navodno je sahranjen u manastiru Snagov ali nema dokaza. I tako je Vlad Tepeš postao, zahvaljujući jeftinim romanima irskog pisca, vampir a ustvari je bio veliki ratnik i ekonomski reformator čija politika nije odgovarala krupnim igračima tog doba.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Šta treba da vidite u Sigišoari?

Prvo su bili Rimljani pa onda kasnije i Saksonci. Grad je lepo napredovao i da bi ga sačuvali od upada brojnih neprijatelja, žitelji su ga ogradili i tako je Sigešoara postala jedan od sedam utvrdjenih gradova u Transilvaniji.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Sigešoara Rumunija Putovanja

Podignuto je 14 kula i pet bastiona koji su sluzili za odbranu. Svaka kula bila je dodeljena odredjenoj vrsti trgovaca da je koriste i brinu o njoj. Veličina i uredjenost kule trebala je da bude u skladu sa značajem trgovačkog udruženja kome pripadaju. Neka udruženja nisu mogla da budu smeštena u samom centru  jer su se bavili prilično prljavim zanatima kao što je štavljenje kože i dr. Danas je očuvano devet ali je većina zatvorena za posetioce pa ako nemate preča posla…

Sigešoara Rumunija Putovanja

Sigišoara nije ni najlepša ni najveća ali je najpopularnija upravo zbog grofa Drakule. Smeštena je izmedju Brašova i Sibina na skoro podjednakoj udaljenosti i predstavlja idealnu destinaciju za jednodnevni izlet. Najlepša je po podne kada svi turisti odu…

Sigešoara Rumunija Putovanja

Kula Sat

Ovo je jedan od simbola Sigešoare. Nalazi se na ulazu u gornji grad.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Bila je u nadležnosti gradskog veća i oni su se brinuli o njoj.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Krov na kuli je napravljen tako da ima četiri dodata tornja koji simbolizuje da se ovde mogu donostiti presude ali i izvršavati…

Sigešoara Rumunija PutovanjaMora se posetiti iz dva razloga:
-sa nje se pruža spektakularan pogled na grad

Sigešoara Rumunija Putovanja
-u kuli je smešten impresivni sat koji pomoću raznih drvenih figurica pokazuje doba dana ali takodje i dane u nedelji, može se videti i deo mehanizma koji pokreće sat

Sigešoara Rumunija PutovanjaDanas se u kuli nalazi mali istorijski muzej pa ako vas put nanese…

Glavni trg

Sigešoara Rumunija Putovanja

Sve kuće su starije od 300 god Sve atrakcije zbog kojih ste došli nalaze se ovde: dominikanski manastir,

Sigešoara Rumunija Putovanja

Sigešoara Rumunija Putovanja

venecijanska kuća, krojačeva kula, statua grofa Drakule

Sigešoara Rumunija Putovanja

i naravno Drakulina rodna kuća.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Sigešoara Rumunija Putovanja

Ovo treba primiti sa rezervom jer jedino što se sigurno zna je da je Vlad rodjen ovde a u kojoj kući baš i nije zapisano tako da uživajte u vodičevim pričama i pravite se da je baš tako.

Školske stepenice

Sigešoara Rumunija PutovanjaNekoliko stotina metara kaldrmom nailazite na čuvene natkrivljene školske stepenice izgradjene još 1642 god. Namena im je da štite decu koja su išla u školu na vrh brda od vremenskih neprilika.

Bilo ih je 300 a sada ih ima samo 175. Kako ne znam, brdo se nije smanjilo. U svakom slučaju, deca kada stignu do gore budu mirna ko bubice. Ne daj bože da neko zaboravi domaći…

Sigešoara Rumunija Putovanja

Ako vam je teško da ponovo prolazite stepenicama postoji lepi polukružni put kojim možete natenane da se vratite.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Sigešoara Rumunija Putovanja

Crkva na brdu

Kada se popnete gore vas čeka najpoznatija gotička crkva u Sigešoari i treća po veličini u Transilvaniji. Može da se udje ako pogodite tajming.

Sigešoara Rumunija Putovanja

 

Sigešoara Rumunija Putovanja

Pored crkve je naravno staro germansko groblje sa fascinantnim pogledom.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Da li je Sigišoara dostupna za kolica?

I to bi uglavnom bilo sve. Sigišoara je jako zanimljiva, stara, autentična ali nedostupna za kolica.

Sigešoara Rumunija Putovanja

Što ne znači da ne možete da uživate u rodnom Drakulinom gradu.
Iz Sigešoare možete da napravite zanimljive izlete do utvrdjenih crkava kao što je Biertan za koju su takodje vezane neke interesantne priče.

Sigešoara Rumunija Putovanja

I na kraju, posle ovih priča, šta mislite da bi se desilo kad bi se Vlad dočepao Brama Stokera?

Da li ste vi bili u Sigišoari?

Da li sam nešto propustio?

 

Putovao i uživao,
Marko Veličković

2 thoughts on “Sigišoara nije za slabiće”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *