Avalski izazovi

Avala se za 11 m uvukla u društvo planina inače više liči na brdo. Visine je samo 511m.

Avalu možete napasti turistički na dva načina:

sportski

ili gospodski

Pošto sam ovih dana zaradio teniski lakat ja sam izabrao drugi način…

U našem ‘oldsmobilu’, ili ti oko 20 god starom kombiću sa zadnjom vučom na Avalu stižem neoznojen do vrha.

Postoji više legendi o tome kako je Avala dobila ime. Jedno od njih je da ime vodi poreklo od arapske reči ‘avala’ što znači vidikovac ili od turske reči ‘havala’ što znači prepreka ili pak od arapske reči ‘avali’ što znači golo brdo jer Avala je pošumljena tek u 19 veku.

Na Avalu idem relativno često, išla je i majka moje majke i mogu da kažem da onako kako je kralj Aleksandar napravio takva je i ostala.

Na spomeniku Neznanom junaku bio sam kada mi je bilo 7 dok su mogli i bili dovoljno ludi da me nose.

Inače prvi saobraćajni znak u Beogradu bio je upravo na Avalskom drumu i glasio je: drži desno!

To je bilo vreme kada se benzin kupovao u apotekama a Avala je za Beograd bila udaljena kao u onoj priči iz 1914:

       – “Gde ćete provesti leto?”

       – “U vinogradu moje sestre na Zapadnom Vračaru. Tamo ima i bunar, a ima i jedan izvor ispod velikog bresta u kamenjaru iznad kuće.”

Avala kakvu danas znamo napravio je kralj Aleksandar. Srušio je srpski Avalon, odnosno staro utvrdjenje Žrnov od neprocenjivog istorijskog značaja da bi tu podigao spomenik Neznanom junaku koji je tada bio u modi. Kada su ga upitali zašto je to učinio rekao je da je mislio da je to tursko utvrdjenje.

Najvažniji simbol Avale je toranj, prvobitno izgradjen 1965 godine sa visinom od 202,87 metara bio je jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao koji je simbolisao srpski tronožac za sedenje i bio pravo remek delo arhitekture.

Izgradnja je trajala pet godina i bio je jedan od najlepših TV predajnika u Evropi.

U toku NATO bombardovanja 1999 god toranj je srušen.

Medjutim zahvaljujuci inicijativi velikog broja gradjana toranj je obnovljen i pušten u rad 2010 god. Današnji Toranj je visine 204,8 m i poput svog prethodinika je, najviša je građevina na Balkanu, nema telekomunikacijski značaj ali je i dalje simbol Beograda i nepogrešivi znak da se približavate prestonici Srbije.

U okolini Avalskog Tornja se nalazi i crkva posvećena despotu Stefanu Lazareviću.

Novi toranj poseduje i lift za invalide do ulaza.

Na vrhu tornja nalaze se vidikovac i bar do kojih se posetioci prevezu pomoću dva lifta za 40 sekundi.

Avala je bogata izvorima čiste vode koja je takodje korišćena i za proizvodnju piva. Izvor Sakinac dobio je ime po sakama u kojima su prenosili vodu do fabrike.
Ispod tornja se nalazi i prodavnica za suvenire.

Na Avali se nalazi i spomenik posvećen sovjetskoj delegaciji na čelu sa maršalom Birjuzovim, koji su učestvovali u oslobađanju Beograda, i koji su tragično nastradali 1964.

Hotel avala je sagradjen na zahtev kralja Aleksandra 1931 god. Na današnjem parkingu hotela počelo je prvo zvanično skijaško takmičenje u Kraljevini Jugoslaviji 1929. godine. Sa krova hotela je u maju 1957 godine pušten prvi TV signal u tadašnjoj Jugoslaviji. Predajnik se nalazio na tom mestu sve do 1965. godine kada je izgrađen poznati avalski TV toranj…

Posle šetnje na ovim ‘visinama’, ogladnelo se.

Putovao i uživao,

Marko Veličković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *