Novosadska laganica

Najteže je biti prorok u svom selu. U Novi Sad sam se doselio pre desetak godina iz Beograda. Tamo su nam ostali babe i dede, tetke, kumovi, prijatelji, ali bilo je vreme za promenu…

“Novosadski je ne gubiti iz vida da su Beograd, Budimpešta i Beč malko zabačeni.”

Novi Sad je ravan kao palačinka, presudan kvalititet za nekoga u kolicima.

Otprilike je i te veličine što znači da ga obidješ kolima koliko je potrebno da popušis jednu cigaru ili, kako ovde vole da kažu prosto ti je neprijatno koliko malo plaćaš taksi pod uslovom da je taksista onaj pošten…

“Novosadski je  voziti biciklu do Dunavske ulice koju samo Novosađani pravilno akcentuju”

Kada smo se doselili svi su nas iz Beograda pozdravljali sa rečenicom da će ‘život da nam se uspori’… to nije istina.

U Novom Sadu je sve blizu pa mogu da pravim planove tipa tri u jedan. Odjednom smo se našli u rolerkosteru gde moje sestre idu i u baletsku i u muzičku školu, a ja do centra i do škole čas posla. Kola su počela da nam skupljaju prašinu… Majka je kupila biciklu… Otac je proširio pantalone… Pas nam je lokalna maskota u parku, svi ga zovu Domaćin. Nedeljom se uvek jela supa ali sada smo dodali i crveni sos. Novosadizovali smo se. Postali smo Novosadisti pošto se još ne usudjujem da kažem Novosadjani.

“Novosadizam nije zarazan i ne prenosi se kontaktom.”

“Novosadski je biti bezobrazan samo kad to pristojnost nalaže.”

Novi Sad ima čudno ime. Mada kako se ranije zvao ovo je najlakše da se izgovori jer ima puno samoglasnika. Račka varoš, Petrovaradinski šanac, Ujvidek, Neoplanta, Neustz, Neofyton. Ovaj bućkuris presekla je Marija Terezija kada je Novom Sadu 1748 god dodelila status slobodnog grada uz bogatu nadoknadu od 80000 rajnskih forinti od strane tadašnjih novosadskih vodja.

 

Za spomenik Svetozara Miletića napisano je da su Novosađani toliki komunisti i nevernici da su napravili spomenik Karla Marksa kako baca kletvu na katoličku crkvu.

Nikad nisam bio u Lincu ali kažu da Gradska kuća liči na njihovu.

“Novosadski je otezati sa vokalima.”

Na krovu se nalazi toranj koji se zove Matilda koji je služio kao osmatračnica za požare. Gore je uvek dežurao stražar koji je udaranjem u zvono obaveštavao u kom je delu grada izbio požar.

Novi Sad je u svojoj istoriji bio pravi boemski grad u kome se nalazilo 76 bordela a pored današnjeg hotela Vojvodine nalazila se i prva javna muška kuća u kojima je muškarcima bio zabranjen ulaz sem ako nisu bili deo asortimana.

Novosadjani sve svoje sastanke zakazuju kod ‘Katedrale’ iako je to u katoličkoj hijerarhiji samo parohijska crkva (Crkva imena Marijinog) Katedrala znači da se katedra biskupa u njoj nalazi, a bački biskup se nalazi u Subotici.

“Kako se Novosadjanin udvara devojci? Izlazi 10 dana, vrati se i kaže: Kako smo se gledali!”

U sklopu svake crkve nalazilo se i groblje a nekada ih je u centru grada bilo čak devet. Sa razvojem grada stupila je na snagu direktiva da se sva groblja izmeste. Danas se ovde nalazi fontana i kafići u kojima se može predahnuti.

“Novosadski je špacirung po Zmaj Jovinoj nedeljom popodne”

Vladičanski dvor se nalazi na kraju Zmaj Jovine ulice. Ispred njega je postavljen spomenik posvećen Jovanu Jovanoviću Zmaju.

“Novosadski je da su sve crkve dobre komšije”

 

Ikonostas Saborne crkve je primer čuvenog panonskog barok-a svojstvenog srpskom stanovništvu u Vojvodini koje se nalazilo pod Habzburškom monarhijom. To je mešavina barok-a sa klasicizmom, nastalih krajem 18-og veka.

“Novosadski je kad ideš trotoarom a osobe koje ti idu u susret naprave malo mesta da možeš da prodješ”

Kada su zaratile Madjarska i Austrijska vojska, gradski oci su doneli odluku da Novi Sad u znak zahvalnosti bude na austrijskoj strani. Odmazda od strane Madjarske bila je strašna. Nastupilo je bombardovanje koje je sravnilo sa zemljom sve što je u Novom Sadu gradjeno 150 godina. Barokni Novi Sad je potpuno nestao. Zato se danas u centru grada može videti samo arhitektura sa kraja 19 i početka 20 veka-istoricizam i secesija.

 

“Novosadski je voleti i sos od višanja”

 

“Novosadski je šetati nedeljom poslepodne u Dunavskom parku”

Na mestu parka nalazilo se Dunavsko jezero gde su se nekad čamci vezivali. 1911 godine, jezero je isušeno i uređen je park.

Johan Štraus mladji (22) održao je dva koncerta u Novom Sadu.
Smatra se da je čuveni valcer Na lepom plavom Dunavu komponovao dok je bio gost na dvoru grofa Koteka u Sremskim Karlovcima.

 

Na klupi u parku možete da se okrepite sa hranljivim zaštitnim znakom Novog Sad-a, indeks sendvičom. Kako mu samo ime kaže bio je namenje uvek gladnoj studentariji i predstavljao je luks verziju maminog sendviča. A ko voli nešto drugo….

“Novosadski je kad umesto knedli sa šljivama praviš gomboce”

 

 

“Novosadski je slaviti oba Božića, jedan kod kuće, a drugi kod komšije”

Novi Sad je ‘multi-kulti’ milkšejk vera i nacija i kada bacite pogled na panoramu Novog Sada videćete tornjeve koji to najbilje prikazuju.

“Novosadski je ići na koncerte u Sinagogu”

Čitаv kompleks je izgrаđen u stilu secesije. U prizemlju jesu muškа i „oltаrskа sedištа’’ а nа gаlerijаmа su sedištа zа žene. Novosаdskа sinаgogа je služilа 1944. kаo sаbirni centаr zа Jevreje pre nego što su poslаti u logore smrti.

U Novom Sadu me poznaju i ulični svirači. To bi moglo da znači da ili se često šetam ili sam ‘ne znam zašto’ prepoznatljiv.

 

Šta vi mislite o Novom Sadu?

Da li sam nešto propustio?

 

Obišao i uživao,

Marko Veličković.

3 thoughts on “Novosadska laganica”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *