Koliko je 'dobrih' mehaničara potrebno da bi se stiglo do Grčke?

Ovaj post se razlikuje od ostalih ali saznao sam neke stvari, pa je red da ih podelim…

Sve je spremo: suncobrani, kofice, kolica, mackalice.. Dugogodišnji majstor udario je svoj ‘neuništivi’ pečat na našu ‘mladjanu Tojotu’ i rekao mom ocu samouvereno: “Možeš da ga teraš do Kine utegao sam ga skroz”. “Ma nećemo do Kine”, mislim se iako to nije moj posao, dovoljno je do Grčke i nazad. I tako ranom zorom jednog jutra, krenusmo naivno, ko deca na ekskurziju.

Ja gledam da najveći deo puta preležim jer mi je teško da sedim kad nisam u kolicima, sestra napred pravi 106 selfi po principu ‘al sam lepa’, iako ima zaduženje kao i svi suvozači, da zabavlja vozača kako, jelte, ne bi zaspao. Drugi roditelj ima zadatak da petlja po frižideru i kad neko zatraži neku stratešku namirnicu da je dobije, a da se ne usvinji.

Srbija Batočina Putovanja

Prodjosmo Beograd, ponosni na naše prolazno vreme (90 km prosečna brzina), idemo dalje, kad se kod Batočine naš Tojotica zakašlja i stade. Naš kombić je jako star i nema puno elektronike po sebi. Znali smo da je ozbiljno, jer su se upalile sve lampice koje nismo ni znali da ima. Šta da se radi? Trougao i žuti prsluk u ruke.

Srbija Batočina Putovanja

Hvala mobilnom, pozvasmo šlep službu. Ceo kombi se ljuljao od vozila koja tutnje, Auto put je to.

 

Srbija Batočina Putovanja

Dok čekamo, smenjuju se umetnički dijalozi mojih roditelja:

On:   “Lepo sam ti rekao da se ne ide na put sa starim kolima!”

Ona: “Ma šta pričaš!!! Znaš li ti koliko su stari Boinzi? I po 50 godina,  a njima se leti, ej LETI?!!!”

On: “Pa bolje da sam leteo, makar i sa starim Boingom, bar bi brže stigao!!!”

Ona: “Ma ti uopšte nisi ni hteo da idemo u Grčku…”

On :”Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji…”

 

Dolazi majstor i prekida ovaj folklor.

Srbija Batočina Putovanja

Kombi ćemo lako da natovarimo ali ja sam problem…

Srbija Batočina Putovanja

I tu dolazim do poente cele priče. Naime po „zakonu“ vozilo se šlepa PRAZNO a putnici se voze u drugom taksiju, koji dolazi posebno. Objašnjavamo majstoru da ni pet snagatora nema šanse da me ubaci u obično putničko vozilo, jer su sva fizički nepristupačna. Majstoru jasna situacija, čovek se preznojava,u hamletovskoj je dilemi. Dal da krši zakon il da bude čovek? A ispred nas, ko zainat, naplatna rampa sa gomilom policajaca…

Srbija Batočina Putovanja

Pada predlog. Sestra i otac će napred sa njim, ja se ionako ne vidim u kombiju, a majka će da legne na pod i sa pokeraškim facama ćemo da prodjemo naplatu, a onda se već lakše diše. STVARNO  ne znam šta bismo uradili da nije pristao….

Srbija Batočina Putovanja

Srbija Batočina Putovanja

I tako dodjosmo do majstora po dijagnozu.

Srbija Batočina Putovanja

Srbija Batočina Putovanja

Srbija Batočina Putovanja

Au” reče majstor, “Da nisi odmah stao mogao si komotno da ga teraš u djubre“. Brza razmena pogleda izmedju roditelja tipa eto-rekao-sam-ti i da-nisi-išao-kod-onog-tvog-prevaranta-sad-bi-kola-bila-u-redu. Čekamo presudu.

Srbija Batočina Putovanja

Srbija Batočina Putovanja

Majstor hoće da pomogne, tretira nas ko decu, u njegovoj smo vlasti. Samo da skokne do susednog mesta da kupi deo. Al neće znati dal ga je popravio dok ga ne upalimo??? I tako posle dva sata zakašnjenja trenutak odluke. Tojotica je zaverglala i mi optimistično nastavismo putem.

Srbija Batočina Putovanja

Šta je u ovoj priči bitno?

Nama se kombi pokvario pred Batočinom. Šansa da se u Batočini ili u nekom slicnom bilo kojem gradu nadje taksi za invalide ravna je nuli. Da čovek nije hteo da nas vozi na ovaj način, ne bi mogli ni do kuće da dodjemo, a kamoli do Grčke. Ne očekujem da postoji poseban taksi za ovakve situacije ali bar da ne otežavaju i ovako komplikovanu situaciju sa besmislenim propisima.

Posle ovakvih situacija uspomene sa letovanja duže traju.

Srbija Batočina Putovanja

 

Da li ste vi imali problema sa kolima?

 

Putovao i (NE)uživao,

Marko Veličković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *