12 stvari koje morate probati u Rumuniji

Rumunija je naziv koji vodi poreklo od latinske reci “Romanus” što znači gradjanin Rimskog carstva. 

Nema mnogo rimskog u rumunskoj kuhinji zbog  toga što su kroz Rumuniju tutnjali razni istorijski vetrovi i  teško je reći šta je original a šta se primilo.

Drakula je ratovao sa Turcima, Decebal sa Rimljanima svi su gubili jedino je kuhinja dobijala. Jer najvažniji glagol u svakom jelu jeste pomešati pa tako eto i ja uživam u rumunskoj kuhinji koja je jako slična našoj (gle čuda…) i ne pitam se odakle je šta doslo.

Ovo je moja lista jela koje vredi probati u Rumuniji:

Ciorba

Sve počinje sa čorbom.

Rumunska Kuhinja

Ovde se zovu ciorbe i pod ovim nazivom podrazumeva se sve sto je tečno, kiselo i jede se kašikom. Mogu biti od mesa, povrća, telećih nogica, škembića. Začinjavaju se limunom, pavlakom, sirćetom i kod Rumuna uvek  može još kiselije. Rumuni čak i riblje čorbe prave na ovaj način posebno oko delte Dunava.

Mamaljuga

Rumunska Kuhinja

Rumuni obožavaju palentu, trpaju je svuda: sa sarmama, ćevapima, bude i slatka, kuvaju je, prže a ponekad i peku. Ovo im je ostalo od Rimljana koji su majstori za kaše pa je tako nastalo i ovo jelo. Mamaljuga je narodna hrana. Ko ima mamaljugu nikad neće biti gladan. Nekad je bila sirotinjska hrana a danas postaje rumunski brend. U Rumuniji je spremaju na dva načina. Prvi je da je skuvaju jako gusto i koriste je kao zamenu za hleb.Sece se koncem.

Rumunska Kuhinja

Bulz de mamaluga (Loptice od palente)

Rumunska Kuhinja

A drugi je kada se od skuvane i delimično ohladjene palente naprave lopte veličine jabuke i pune se ovčijim sirom ili još bolje u originalu sa rumunskim branza sirom koji je neko vreme sazrevao u ovčijem stomaku. Grilovati ih u rerni ili još bolje, na roštilju. Tako nastaju čuvene bulz de mamaljuga. Ovo je pastirska hrana uz koju je obavezno pivo ako ga imate.

Sarmale

Rumunska Kuhinja

Palenta ide uz sve, pa je dodaju i kao prilog drugom omiljenom rumunskom jelu koje se zove sarmale. Ko ne zna, to su rolnice od kiselog kupusa punjene mesom… Na šta vas to podseća?

Neću da dajem recept jer je u svakoj kući njihov recept za sarme(pardon sarmale) najbolji.

Svinjetina

Kraljica Rumunske kuhinje je svinjetina.

Rumunska Kuhinja

Meso se jede u svim mogućim oblicima: kao slanina, šunka, čvarci, a tada je obavezno prati turšija. Ova ljubav prema svinjskom mesu ima i svoje istorijske razloge. Naime tokom otomanske okupacije Turci nisu bili zainteresovani za svinjsko meso iz očitih razloga i Rumunima jedino to nisu uzimali. Koliko se odanost prema ovoj vrsti mesa razvila govori ova izreka:”Najbolja riba će uvek biti svinjetina“.

Mititei

I tu stižemo do sledećeg omiljenog rumunskog jela, mititei.

Rumunska Kuhinja

Jedu se svuda u Ruminiji kao ulična hrana. Mititei “malecki” su nastali navodno pre tri veka kada je tadašnji čuveni restoran ostao bez kobasica pa su na brzinu napravili nešto slično. Razlikuju se po ukusu od ćevapa sa ostalog dela Balkana po tome što su začinjeni sa začinskim biljem, belim lukom i uz dodatak sode bikarbone i fermentisanih mekinja, peku se na roštilju tako da se na već intenzivan ukus doda i miris dima.

Uz meso ide i salata. Jedna od omiljenih je:

Salata od patlidžana (Salată de Vinete)

Rumunska Kuhinja

U ovu salatu idu: patlidžani, majonez, rendani crni luk i biber.

U stvari u Rumuniji je jako teško biti vegan jer je meso na prvom mestu. Druga namirnica koju nemilice troše je sir i imaju neke cuvene vrste kao što je sir branza pakovan u koru drveta koji obavezno treba poneti kao suvenir.

Rumunska Kuhinja

Ciorba di fazole

I još jedan specijalitet moram da istaknem a to je ciorba di fazole.

Rumunska Kuhinja

Čorbasti pasulj sa suvim mesom serviran u krckavoj zemički sve sa poklopcem. Potiče baš iz Transilvanije i smatra se obaveznom hranom za dusu posebno zimi.

Papanasi

Rumunska Kuhinja

Omiljeni rumunski desert Papanasi prajiti. Prženi slatki uštipci bogato zaliveni: pavlakom, sladoledom i nekim sirupom. ko šta dohvati i preferira.

Rakija Tuica

Rumunska Kuhinja

Rumunija je druga na svetu po proizvodnji šljive a gde je šljiva tu je i rakija Tuica koja je njihovo nacionalno piće mada se ne bi postideli ni dobrih vina. Tuica je veoma jaka šljivovica i nikad se ne odbija da se ne uvredi domaćin.

Jedu Rumuni neke stvari koje bi ostatku sveta bile čudne, kao što su prženi mozak, kuvani jezik sa maslinama, kobasice od džigerice, škembiće…

Možda je zato i filmski Tarzan rodjen ovde, u okolini Temišvara. Doduše svojataju ga i Madjari ali jedno je sigurno, nije postao Tarzan od slabe hrane.

Rumunska Kuhinja

Da li ste vi probali rumunsku kuhinju?

Da li sam nešto propustio?

 

Putovao i uživao,

Marko Veličković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *