Svake godine posle povratka sa mora svraćamo u Leskovac. E sad neki svračaju zbog roštilja a mi zbog paprike…
Nije da nam se roštilj ne svidja, nego ako zasednemo pašće mrak i onda od posla ništa. Paprike ne čekaju nikog.
Crvene, sveže, sušene, ljute, mlevene, sukane itd.
A gde rastu najbolje paprike za ajvar, u Lokošnici i to Donjoj koja se krajem septembra crveni od njih. Gde god nadju zgodno mesto meštani Lokošnice kače vence crvenog blaga.
Prozori, ograde, krovovi okićeni su paprikama do te mere da Lokošnica postaje svetska prestonica paprike.
Kada se sidje sa autoputa postane interesantnije jer Lokošnicu nije lako pronaći iako svake godine utvrdjujemo gradivo. Zato moj otac obavezno zove našeg dilera da nas čovek sprovede do kuće gde se roba, jelte podiže.
Razgovor ide ovako:
Otac: Zdravo Mile, stižem za dva sata, šalji čoveka(na njivu) po robu(čitaj papriku),
Mile: Koliko?
Otac: 160 kg i četri velika(čitaj venca), nemoj da mi ubacuješ fals
Mile: Ne brini, biće ko za taštu
Otac; Koliko ti to košta?
I tako pošto su se izrazgovarali, eto nas u Lokošnici na utovaru.
Ja se bavim nekim drugim radnjama dok nam se zadnji deo kombija polako odiže.
Ovde se paprika gaji više od 400 godina. Koristi se isto seme i ne prima se nigde drugde. Zato ajvar koji će moji da prave u 700 koraka sledećih tri dana mora da bude dobar.
Neki kažu da je seme stiglo preko Turske pre tri veka a neki drugi kažu da je stiglo iz Amerike nekih pola veka nakon što je Kolumbo otkrio Ameriku. Naime Kolumbo je ne samo što je pogrešio kontinent već je i za papriku mislio da je zbog ljutine neka vrsta crnog bibera pa joj je tako i dao ime.
Papriku su u Evropi prvo gajili kao ukrasnu biljku a onda su utvrdili i da je korisna za razne druge stvari.
Francuski gastronom iz 17. veka Antelm Savarin, u svojoj knjizi “Fiziologija ukusa” napisao je da paprike i papričice “čine žene nežnim i podatnim, a muškarce poželjnim”.
Osim afrodizijačkih svojstava tvrdi se da paprika sprečava i pojavu ćelavosti.
Ja sam malko zakasnio verovatno zato što sam je jeo a nisam je mazao po glavi..
U Španiji i Italiji paprika je toliko obožavana da imaju čak i Institut za papriku dok u Francuskoj postoji Škola za papriku.
Paprika može da bude jako ljuta i može da izazove ozbiljne nezgode. Jedina životinja koja ne oseća ljutinu su ptice koje su shodno tome odgovorne za vazdušno zasejavanje iste.
I tako dok razmišljam da li je paprika voće ili povrće…… kombi se puni, izvršena je razmena dobara i vreme je da se oprostimo sa Lokošnicom.
Vozimo se putevima bez saobraćajnih znakova koji u septembru volšebno nestaju jer kako novinarski natpisi kažu, na njima se najbolje peče paprika.
Dobar ajvar, po meni je onaj gde kašičica može da stoji u tegli, a naš je bio vrh, nisam mogao da odolim da ga ne probam više puta.
Ta odluka me skupo koštala, ali nije mi žao. Živela Lokošnica!
Putovao i uživao, Marko Veličković.
Otvori mi apetit uz ovaj info o nabavci i geografskom poreklu gore navedene, vrlo poštovane kraljice ukusa, ljutog! Dobra priča…
Hvala!