Kada vam Meteori padnu na glavu

Teško je naći pravi izraz koji savršeno opisuje Meteore: veličanstveni, duhovni, jedinstveni… Meteore vam se jave još iz daljine. Ne možete da ih zamenite ni za šta drugo…

Amateri (mi), prvi put kad ih vide, pale telefone i prave slike kroz umazanu šoferšajbnu ne znajuci da će ih sačekati mnogo bolji prizori i vidikovci od kojih zastaje dah.

Meteora Putovanja Grčka

I sam put do Meteora je kao iz bajke.

Meteora Putovanja Grčka

Dok putujete ka Meteorima morate da se mentalno pripremite.

Meteora Putovanja Grčka

Meteore nisu samo turističko mesto već i značajan centar grčke duhovnosti pa ako se već uputite tamo važno je da znate neke stvari koje će vam pomoći da iskoristite do maksimuma vaše vreme i da najbolje isplanirate vaš put.

Meteora Putovanja Grčka

Kako doći do Meteora

Meteore se nalaze na 230 km od Soluna i 350 km od Atine. Do njih se stiže kolima, vozom, autobusom  jedino ne možete da letite do istih. Možete i da pešačite iz Kalambake ali će vam biti potrebna zavidna kondicija.

Meteora Putovanja Grčka

Za osobe u kolicima jedina opcija su kola.

Koliko dana je potrebno za obilazak meteora?

Za obilazak manastira potrebno vam je najmanje dva dana jer  brzinu vašeg obilaska diktiraju sezona koju ste izabrali, zatim radno vreme manastira, veličina manastira, zatim neradni dani i na kraju vaša kondicija. Zato pažljivo uradite domaći zadatak pa na sajtu ovde sve lepo isplanirajte.

Meteora Putovanja Grčka

Nije svejedno ni u koje doba dana dolazite jer ako hoćete da napravite spektakularne slike morate da procenite gde je sunce u to vreme. Mi smo uboli oba puta. Rano ujutru i kasno popodne.

Kada je najbolje vreme za posetu manastirima?

Najbolje vreme za posetu je  rano proleće i kasna jesen. Ne mogu da zamislim da ovu turu pravim po vrućini.

Meteora Putovanja Grčka

Procenjuje se da skoro dva miliona ljudi godišnje želi da poseti Meteore i ta brojka stalno raste. većina od tog broja slije se u Meteore u glavnoj sezoni od Aprila do oktobra.

Meteora Putovanja Grčka

Zato je tada na prilazu Manastirima velika gužva a često se dešavaju i potpuna zakrčenja pa možete da ostanete zaglavljeni kao u najgušćem gradskom špicu. Iako ima mesta pa se pridje najlepšim vidikovcima u špicu moze da se desi da se vratite neobavljena posla. Zato je preporuka da krenete u obilazak što ranije otprilike 1 h pre otvaranja menastira i  pre prvih autobusa i da pažljivo isplanirate svoju posetu.

Meteora Putovanja Grčka

Dok je još tiho i spokojno posetie prvo tri najpopularnija Sveti Stefan, Veliki Meteor i Varlam a onda ostale. Jedino tako ćete u sred sezone moći da uradite sve što ste zamislili. Zahvaljujući kovidu u vreme moje posete nije bilo gužve,lako smo dolazili do svih glavnih tacaka tako da sam uzivao za sve pare.

 

Najbolji način da obidjete Meteore ako ste u kolicima

Korisne informacije za invalide. Pošto osim u jednog ni ujedan manastir ne možete da udjete za obilazak Meteora biće vam dovoljan jedan dan lagane vožnje, setnje tu nema jer postoje usponi koje nijedan snagator ne moze da savlada  gurajuci kolica.

Meteora Putovanja Grčka

A i zašto bi? Put je veoma uredjen, postoje lepi vidikovci odakle puca neverovatan pogled na sve što iz kolica možete da vidite.

Meteora Putovanja Grčka

Laganom vožnjicom stanete na svaki i zanesete se lepotom. Oko mene su zaduvani turisti sumnjive kondicije i  bez medicinske dozvole koji se penju stotinama stepenika a  ja, neoznojen, uživam u povetarcu i pogledu jer znam da baš nista po tom pitanju ne mogu da uradim. Miran sam kao da sam bio na tim svetim mestima.

Meteora Putovanja Grčka

Na wc ni ne pomišljajte. Jedino ako vas neko ponese uz pomenutih zilion stepenika u manastir.

Meteora Putovanja Grčka

 Kako se pripremiti za meteore?

Ako dolazite u letnjim mesecima što većina turista čini, ponesite dovoljno vode, šešir, užinu i dobre cipele. Odlična kamera se podrazumeva.

Meteora Putovanja Grčka

Ponesite i dovoljno sitnog novca jer se ulaz u manastire plaća 3 eura. Zamislite da ste se popeli 140 stepenika i da vam monahinja na ulazu kaže da ne primaju kartice. Deca ispod 12 god ne plaćaju ulaznicu i to je zajedničko za sve manastire.

Pravila ponašanja ili dres kod

Ovakvo mesto zahteva da i izborom garderobe iskažete svoje poštovanje i zato, muškarci mogu ući samo sa dugačkim pantalonama a majce bez rukava su takodje zabranjene.  Za žene su predvidjene dugačke suknje ili haljine.

Meteora Putovanja Grčka

Ukoliko nemate adekvatnu odeću, pozajmiće vam u manastiru šalove i suknje za žene dok slična pogodnost za muškarce ne postoji, zato planirajte na vreme.

Pristojno ponašanje  se podrazumeva a takodje u Meteora manastirima zabranjeno je i slikanje.  Okolinu možete da slikate beskonačno a za podizanje drona vam treba posebna dozvola.

Šta znači Meteora?

Meteora znači lebdeti u prostoru na grčkom. Ovaj pojam prvi je upotrebio Athanasios inače osnivač Grand Meteora, vodja prve grupe monaha da opiše stene koje su ugledali davno u 14 veku.

Meteora Putovanja Grčka

Pretpostavka je da su stene bile zaklonjene oblacima kada su se prvi monasi susreli sa ovim čudnim geološkim fenomenom. Nije moje da komentarišem ali nečemu tako veličanstvenom i sleduje ovako nesvakidašnje ime.

Meteora Putovanja Grčka

U vreme otomanskog carstva manasitiri, pošto su teško pristupačni, bili su značajni za preživljavanje helenističke kulture. Ali  drugi svetski rat je za neke od njih bio poguban. Nekad ih je bilo 24 danas je aktivno samo 6, 4 muška i dva ženska manastira. U svakom  živi otprilike po 10-ak monaha ili monahinja tako da možemo reći da Meteore nastanjuje samo oko 60 ak stalno naseljenih stanovnika.

 

Šta obići

1. Veliki Meteor

Meteora Putovanja Grčka
Najstariji, najveći i najviši, 615 m iznad doline, više liči na tvrdjavu ili neko utvrdjeno selo, izgradjen u 14 veku, 300 stepenika. 1920 rumunska kraljica Marija bila je prva zena ikada u Velikom Meteoru

2.Varlam

Meteora Putovanja Grčka

Drugi po veličini, do 20 veka jedini način da se popnete bio je u korpi, 22 god su dovlačili materijal za izgradnju. I danas koriste slične metode

Meteora Putovanja Grčka

Meteora Putovanja Grčka Izgradjen je u 16-om veku. Ima 195 stepenika.

3.Rusanu

Meteora Putovanja Grčka

Najfotogafisaniji, ženski manastir, niži od ostalih, u drugom svetskom ratu, teško oštećen.

4.Manastir Svetog Nikole

Meteora Putovanja Grčka

Poznat je po ikonama koje je naslikao Teofanis. Mali, 16 vek, 150 stepenika.

5.Svete Trojice

Meteora Putovanja Grčka

Izolovan i veoma teško prići, iskustvo koje se ne zaboravlja, sniman je film Džems Bond-a za for your eyes only. 300 stepenika

6. Manastir Svetog Stefana

Meteora Putovanja Grčka

Jedini koji nema stepenice uopšte  već kameni most.

Meteora Putovanja Grčka

Znak za invalide, neko je mislio na mene.

Meteora Putovanja Grčka
Jedini vidljiv iz Kalambake, 2 svetska rata teško oštećen, napušten do 1961 a od tada ženski manastir, najpopularniji. Ako treba da birate samo jedan, onda je to Agios Stefanos, najdostupniji.

Zahvaljujući kovidu nisam mogao da udjem ni ovde.

Meteora Putovanja Grčka

Zaključak

I tako je prošla moja poseta ovom nesvakidašnjem mestu. Mislim da svako za života mora posetiti Meteore jer su 100 puta lepši uživo nego na slici.

Meteora Putovanja Grčka

Nisu predvidjeni za osobe u kolicima ali kada su gradjeni nije ni čudo….

Ipak sam se osećao dobrodošlim jer nije sve u samom manastiru već i u onom što nosite u srcu.

Meteora Putovanja Grčka

 

Da li ste bili u Meteori?

Da li sam nešto propustio?

 

Putovao i uživao,

Marko Veličković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *