Cirkus u Zrenjaninu

Kad idem u neki grad najvažnije mi je da je ravan. I ako jeste, već mi je lep. A ako se na to nadovežu drugi sadržaji onda…

 

Srbija Zrenjanin putovanja

Srbija Zrenjanin Putovanja

Zrenjanin je najveći grad Banata i njegova prestonica… Kroz grad protiče reka Begej, na čijim su tokovima i meandrima izgrađeni brojni mostovi

Srbija Zrenjanin Putovanja

Kažu da nijedna varoš u Srbiji nema toliko mostova kao Zrenjanin. Velikih i malih, betonskih ili metalnih, drvenih, čak i jedan na suvom, priča se da ih ima preko deset. Zovu ga još i banatska Venecija.

Srbija Zrenjanin Putovanja

Kako i ne bi kad Zrenjanin ima reku koja protiče kroz centar, lep trg, šetalište. Reka je oblikovala Zrenjanih a onda je Zrenjanin oblikovao nju.

Srbija Zrenjanin Putovanja

Srbija Zrenjanin Putovanja

Tokom istorije menjao je svoje ime. Zvao se Bečkerek, Nadj Bečkerek ili Gros Bečekerek kako su ga svojim jezicima nazivali Srbi, Madjari i Nemci.

Bečkerek potiče od imena ugarskog vlastelina iz srednjeg veka koji se zvao Imre Bečej. Drugi deo potiče od mađarske reči „kerek“ što znači „šuma, lug“. Prema tome Bečkerek bi bio „Bečejeva šuma“ ili „Bečejev lug“.

 

Zrenjanin je glavni grad Banata a svi znamo da su Banaćani Lale. A kako su Banaćani postali Lale?

Legenda kaže da je posle velike pobede nad Turcima  negde u Bačkoj bila upriličena velika proslava. Dolazak hrabrih Banaćana bio je neizvesan zbog nabujale Tise. Odlikovanja za njih nisu bila pripremljena tako da je Marija Terezija podelila ono što je bilo predvidjeno protokolom. Medjutim kada su Banacani ipak stigli kraljica se nije zbunila,skinula je svoj skupoceni carski ,zlatni lanac na kome je u obliku priveska bila prekrasana lala i stavila je banatskom oficiru oko vrata.. Nakon smotre, za vreme rucka ljubomorni oficiri ismevali su Banaćane nazvavši ih Lalama. Od tada do danas Banaćani ostadoše Lale.

Srbija Zrenjanin Putovanja

Zrenjaninci strastveno vole pivo i pozorište. Iako se „tečni hleb“ u Zrenjaninu više ne proizvodi imaju muzej piva, pivnicu i Dane piva.

 

Srbija Zrenjanin Putovanja

Grad Zrenjanin dugo je bio poznat po proizvodnji piva čija je tradicija počela davne 1745. godine u jednoj od najstarijih pivara u Evropi.

Zrenjanin ima i jedinstveni klub u kome se nalazi kolekcija od preko 4500 čaša, krigli, bokala sa obeležjima pivara iz celog sveta.

Što se pozorišta tiče Zrenjanin se diči jednim od najstarijih zdanja ove vrste u Srbiji a to je zgrada Narodnog pozorišta izgradjena 1839 god.Legenda kaže da je pozorište nastalo iz neizmerne ljubavi jednog domaćeg imućnog gradjanina prema čuvenoj peštanskoj glumici. Naime, da bi je privoleo da dodje u grad, preuredio je svoj žitni magacin u pozorište. Barokni enterijer je izuzetne lepote, akustike i funkcionalnosti.

I sve ostale palate u Zrenjaninu sagradili su bogati trgovci onog vremena.

Odmah po ulasku u centar  kao i u svakom gradu vidi se spoj prošlih vremena i sadašnjosti.

U glavnoj ulici se nalaze palate, zgrade, sagrađene pre više vekova u stilovima mađarske secesije, baroka, romantizma i mnogih drugih. Mešavina ovih stilova pokazuje koliko je ovaj grad multikulturalan.

Benceova kuća- Prva robna kuća Zrenjanina

Srbija Zrenjanin Putovanja

Zgrada  Šeherezada – izgradjena u mavarskom stilu

Srbija Zrenjanin Putovanja

Na centralnom Trgu se nalazi ponos grada, nekadašnji Županijski dvor, koji danas predstavlja Gradsku kuću.

Srbija Zrenjanin Putovanja

Ovo reprezentativno zdanje iz 1820. godine delo je Josipa Fišera ispred kojeg se nalazi i čuveno stogodišnje stablo tise

Srbija Zrenjanin Putovanja

Srbija Zrenjanin Putovanja

Srbija Zrenjanin Putovanja

Srbija Zrenjanin Putovanja

Sudska palata veoma podseća na zgrade parlamenata širom Evrope a to pokazuje koliko je grad na obali reke Begej u to vreme bio razvijen. Palata pravde građena je od 1906. do 1908. godine u obliku ćiriličnog slova P

Srbija Zrenjanin Putovanja

Pogled će vam privući i crkve i hramovi – od Uspenskog hrama, rimokatoličke katedrale, ruske, slovačko – evangelističke , reformatske crkve, do hrama Vavedenje i manastira svete Melanije Rimljanke.

Srbija Zrenjanin Putovanja

Srbija Zrenjanin Putovanja

1904. godine izgrađen je čuveni gvozdeni most ‘da sve zvoni kad teraju preko njega i da se čuje kad frajlice lupkaju s blokejima na papučama, dok žure kući da stignu kad im je baba kaz’o da ima da se vrate. Navodno je projektovan u ateljeu slavnog Gistava Ajfela, mada niko sa sigurnošću ne može dokazati niti potvrditi, da je taj most, zaista – Ajfelov.
Ponos i dika Bečkereka, u narodu zvali su ga Bečkerečka ćuprija, preko koje gaze “Četir’ konja debela” koja je i u pesmi opevana.

 

“Bečkerečka ćuprija” stari most uklonjen 1968. nazivan i Ajfelov most

Ovaj gradski simbol, na žalost, demontiran je zbog regulisanja reke Begej i uklonjen 1969. godine, da bi ga zamenio betonski pešački most, jedino što je od njega sačuvano – par gvozdenih ukrasa s portala mosta, nazvanih „fijale“- nalaze se na ulazu u „pivnicu“.

Srbija Zrenjanin Putovanja

Mali most predstavlja najstariji most u funkciji, podignut je 1904. godine na mestu drvenog mosta, i spaja najstroži centar grada Zrenjanina sa delom grada koji se naziva “Mala Amerika”. Prvobitan naziv mu je bio – Franc Jozef most. Među žiteljima grada na Begeju on je, jednostavno, ostao – Mali most.

Srbija Zrenjanin Putovanja

E sad nešto što malo ko zna… Ovo je grad kojim je jahao Bufalo Bil 1906 godine.

Ovaj avanturista/vojnik napravio je pravu pometnju sa svojim cirkusom u Velikom Bečkereku. Karta je bila jako skupa ali domaćini nisu mogli da odole. Najviše ih je impresionirala scena bitke izmedju kauboja i indijanaca gde se pucalo i gadjalo sa strelama koje nisu padale u publiku. Članovi cirkusa bili su legende Divljeg zapada kao što su Bik koji sedi, Divlji Bil Hikok kao i Kalamiti Dzejn. Jedna od atrakcija bila je i Ana Oukli koja je metkom gasila cigaru u ustima svog muža. Postoji priča da je jednom prilikom bila bolesna ali je uspela da tačku privede kraju međutim, Bufalo Bil je iz publike greškom izveo nemačkog prestolonaslednika i stavio mu cigaru tražeći da Ana puca. Sve se dobro završilo a cirkus su posećivale i druge krunisane glave onog vremena kao što su kraljica Viktorija, Lav XIII i drugi.

Na kraju, nemojte propustiti da zadovoljite čulo ukusa. Na ulicama Zrenjanina čuju se različiti jezici kojima pričaju predstavnici 20 nacionalnih manjina koji se svi savršeno razumeju na danima Štrudlijade, Paradajzijade i Kiflicijade koji se održavaju ovde svake godine.

Više o Zrenjaninu možete naći ovde.

Da li ste vi bili u Zrenjanin?

Da li sam nešto propustio?

 

Putovao i uživao,

Marko Veličković.

4 thoughts on “Cirkus u Zrenjaninu”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *