Najuzbudljivije stvari i mesta u Pragu

Prag je glavni grad Češke republike. Ima 1,5 miliona stanovnika i jedan je od najbolje sačuvanih gradova u Evropi, imajući u vidu njegovu burnu prošlost…

Prag Češka Travel Blog


Šetnja gradom podseća na šetnju kroz muzej na otvorenom. Najveći dvorski kompleks, najbolje pivo i brojne legende čine šarm ovog grada potpuno neodoljivim.

 

Prag Češka Travel Blog


Po jednoj od njih grad je osnovala princeza Libuse, koja je imala dar da vidi u budućnost. ” Mogu da vidim veliki grad sa slavom, koja dodiruje zvezde. U šumi pored reke Vltave naćićete čoveka koji brusi prag  (na češkom Prah) za svoju kuću,

pa neka se ovaj grad zove Praha”. Ima i drugih ali ova je najlepša.

Prag mnogi doživljavaju kao zimski grad ali ako znamo da se nalazi na istoj geografskoj širini kao i Franfurt ili Pariz, to pruža velike mogućnosti za posetu ovom gradu. Najbolje je posetiti Prag u proleće i jesen.

 

Prag Češka Travel Blog


Prag zovu i “grad sa hiljadu vrhova”, koliko ih je tačno ne zna se ali to govori o tome da postoji mnogo stvari, koje morate videti i posetiti u Pragu, bilo da imate jedan, dva ili tri dana na raspolaganju.

Ja sam uradio svoj domaći zadatak i evo moje liste:

 

1. Praški zamak

Ako imate samo jedan dan u Pragu ovo je mesto, koje morate posetiti. Najveći kraljevski kompleks u Evropi, koji dominira panoramom Praga. Sastoji se iz nekoliko celina. Ovde ćete posetiti katedralu Svetog Vitusa, staru palatu, Zlatnu ulicu, popeti se na toranj, posetiti kraljevske bašte. Ulaznica zavisi od toga šta sve želite da posetite.

 

Prag Češka Travel Blog

 

Prag Češka Travel Blog

 

Prag Češka Travel Blog


SAVET: U kompleks zamka možete ući i besplatno ali u same zgrade ne možete bez karte.

 

2. Karlov most

Mostovi su velika stvar u Pragu. Ima ih mnogo ali samo 18 prelaze sa jedne na drugu stranu najduže reke u Češkoj, Vltave. 14 ih povezuje razna ostrvca sa obalom na reci. Najkraći je Cechuv most svega 169m. Ali samo je jedan Karlov most.

 

Prag Češka Travel Blog


Osim što je u svoje vreme bio i prvi, nije uvek izgledao ovako. Statue su dodate tek u 17-om veku. Prate ga brojne interesantne legende ali i horror priče.

 

Prag Češka Travel Blog


Za osobe u kolicima nije baš preporučljiv ali morao sam da ga posetim.
SAVET: Da bi izbegli ogromne gužve, morate ustati rano ujutru.

 

3 Stari grad

Najposećenije mesto u gradu je 600 godina stari trg gde se nalaze još neke važne znamenitosti Praga.

 

Prag Češka Travel Blog


To su Tin crkva, spomenik Janu Husu i Astronomski sat. Crkva je izgradjena u gotskom stilu i prepuna je zanimljivih detalja. Unutra se nalaze najstarije orgulje u Češkoj, koje potiču iz 17-og veka.

 

Prag Češka Travel Blog


Spomenik u centru posvećen je velikom reformatoru Janu Husu, koji je javno spaljen zbog svojih verskih uverenja.
Čuveni astronomski sat prate brojne legende.

 

Prag Češka Travel Blog


Najposećenije je mesto na trgu, posebno kada se u odredjeno vreme dešava predstava. Potiče iz 5-og veka što ga čini najstarijim satom u Evropi.

 

4. Venceslavov trg

Mesto gde su se dešavali neki od najvažnijih dogadjaja u češkoj istoriji, nekada je bio stočni trg gde su seljaci dolazili da prodaju svoje konje češkoj gardi. Dobio je ime po Svetom Venceslavu, koji se smatra svecem zaštitnikom Bohemije.

 

Prag Češka Travel Blog


Na trgu se nalaze još neke važne znamenitosti: Spomenik Svetom Venceslavu i njegov antipod, koji se nalazi u pasažu Lucerna. Tu se nalazi i David Černi-jeva kontroverzna skulptura pod imenom Kun, koja na češkom znači konj.

 

Prag Češka Travel Blog


Tu se nalazi i Narodni muzej, zgrada u neo-gotskom stilu, koja dominira trgom.

 

Prag Češka Travel Blog

 

5. Narodni muzej

 

Prag Češka Travel Blog


Narodni muzej je najveći i najpoznatiji češki muzej. Nalazi se u impozantnoj neo-renesansnoj zgradi na vrhu Venclavovog trga.  Izložbe su podeljene na istorijski deo, prirodnjački, etnografski itd.

 

Prag Češka Travel Blog


Veoma bogata zbirka, koja će vam pribiližiti delove češke istorije i praistorije.
SAVET: Ako se popnete u kupolu muzeja imaćete fantastican pogled na grad.

 

 

6. Obecní Dům

 

Prag Češka Travel Blog


Na ovom mestu stajao je Kraljev dvor u 15-om veku i odavde je počinjala Krunidbena povorka.
Danas se ovde još od 1912. god. nalazi zgrada, koja je jedan od najboljih primera art nuvo stila. Mesto susreta za sve znamenite Čehe onog vremena.

 

Prag Češka Travel Blog


Ovde se održavaju koncerti, razni kulturni dogadjaji, izložbe. Unutrašnjost zgrade je takodje impresivna sa divno ukrašenim prozorima, puno geometrijskih detalja, muralima.

 

Prag Češka Travel Blog

 

Prag Češka Travel Blog


Posebno zadovoljstvo predstavlja ručak ili neki dezert u nekom od restorana u ovoj gradjevini. Imaćete utisak kao da ste ušli u vremeplov.

 

7. Prašná brána

Crna kula gotskog izgleda, koja potice iz 11. veka. Odvaja stari od novog dela grada. Iako je nekada sluzila za smestaj baruta ,njena namena nije da sluzi za zastitu vec da impresionira posetioce kada daolaze u grad. Kula je visoka 65 m i možete se popeti na vidikovac, sa koga se pruža veličanstven pogled svakog dana.

 

Prag Češka Travel Blog

 

8. Trg Svetog Nikole

Prag Češka Travel Blog


Kada predjete Karlov most svi putevi vode ka ovom ikoničnom trgu. Dobio je ime po Crkvi svetog Nikole, koja dominira trgom. Ovde se, ispod impresivne kupole, nalaze orgulje sastavljene od 4000 cevi visokih 6 m. Na njima je 1787. god. svirao Mozart, koji je često dolazio u Prag.
Takodje, ovde se nalazi i Stub Svetog Trojstva (Holy Trinity column), koji obeležava mesto gde je izvršeno na stotine egzekucija.

 

Prag Češka Travel Blog


Stub je ipak, kao i u mnogim drugim mestima, posvećen pobedi nad kugom, koja je divljala u gradu. Postoje tri crkve ovog imena u gradu.

 

9. Žižkov TV Toranj

Ovo je najviši objekat u Pragu. Odavde se pruža pogled od 360 stepeni na grad. Izgradjena ranih 90-ih godina, nije se svidela domaćem stanovništvu. Kasnije je čuveni češki umetnik David Cerni na konstrukciju dodao i puzajuće bebe, pa kada se nadjete tamo potražite ih pogledom.

 

Prag Češka Travel Blog


Žiskov toranj je sa antenom visok ukupno 216 m što je sasvim dovoljno da sagledate grad iz ptičije perspektive.

 

Prag Češka Travel Blog

 

10. Kuća koja pleše

Još jedno obeležje grada, koje morate videti i posetiti je ova gradjevina.

 

Prag Češka Travel Blog


Dizajnirao ju je dvojac arhitekata Frank Geri i Vlado Milunić. Neko kaže da je inspiracija bila čuveni igrački par Fred Aster i Džindžer Rodžers dok po drugima zgrada treba da simbolizuje jin i jang. Nije baš da se uklapa u okolinu ali već je dugo ovde, pa je vremenom postala i važno obeležje grada.

 

Prag Češka Travel Blog

 

11. Stara kula iznad mosta

Još jedna od kula sa popularnim pogledom je stara kula iznad mosta. Sa ove kule imate pogled na sve ono što Prag jeste, na stari grad, Tin crkvu, Karlov most. Ukoliko ste u kondiciji, pogled na reku iz ptičije perspektive biće prava nagrada. U samoj kuli nalazi se i mali muzej sa predmetima, koji svedoče o prošlosti karlovog mosta.

 

Prag Češka Travel Blog

 

12. Metronome (Letna park)

Ako se pitate odekle se pruža najbolji pogled na praške mostove, odgovor je Letna park.

 

Prag Češka Travel Blog


Tu se nalazi velika metalna skulptura metronoma. Na ovom mestu nekada se nalazila skulptura Staljina, koja je srušena 1962. god. Ovde pored pogleda imate mogućnost i za šetnju ali i za odmor u brojnim pivskim baštama.

 

Prag Češka Travel Blog

 

13. Petrin toranj

Još jedan vidikovac u “gradu sa hiljadu tornjeva” je i Petrin toranj iz 1891. god koji podseća na Ajfelov toranj u Parizu. U stvari i jeste ali uradjen u razmeri 1:5. Visok je 64 m i pruža odličan pogled na grad. Možete se popeti stepenicama, kojih ima tačno 299 ali i liftom.

 

Prag Češka Travel Blog

 

14. Nacionalno pozorište

Nacionalno pozorište je neo renesansna gradjevina podignuta 1881. god. dobrovoljnim prilozima gradjana i ponovo obnovljena 1883. nakon požara. Predstavlja središte kulturnog života u Pragu. Okružena je i nekim kultnim kafićima, u kojima su se skupljala važna imena Češke. Kao što je Slavia kafe, gde su su Jan Masarik, Karel Čapek i dr. ovde pili kafe i razmenjivali ideje. Ovde su smešteni opera, pozorište i balet. Predstave su veoma posećene i predstavljaju pravu poslasticu kao vrhunac večeri.

 

Prag Češka Travel Blog

 

15. Đavolji potok

 

Prag Češka Travel Blog


Oko Čertovke (Đavolji potok) postoji puno legendi. Jedna priča kaže da prijateljski duh Karbureka, Vodeni duh, blagoslovi one, koji mu daju pivo sa štukama ili jeguljama.

 

Prag Češka Travel Blog


Druga priča govori o tome kako potok proganja opaka starica. Ona je živela pored Malteškog trga u kući, koja se zove „Kod sedam đavola“.

 

Prag Češka Travel Blog


Bila je ozloglašena po bacanju kletve na ljude, koji su se usudili da upadnu u njen dom.

 

16. Slovensko ostrvo

Ako želite da se udaljite od gradske verve ali da ste blizu centra, ovo malo zeleno ostrvce je idealno rešenje. Sa kopnom je povezano malom prevlakom i tu se u bujnom zelenilu nalaze kafići, igralište i Zofin palata gde se održavaju koncerti, konferencije, banketi, čak i venčanja.

 

Prag Češka Travel Blog


Ostrvo je nastalo 1784. god. i sklono je plavljenju pa je i sama palata bivala teško oštećena.

 

Prag Češka Travel Blog

 

17. Plovidba rekom Vltavom

Kroz Prag protiče najveća reka u Češkoj, a to je Vltava. Obilazak Praga sa vode je jedinstveno iskustvo.

 

Prag Češka Travel Blog


To možete učiniti brodićima ali možete iznajmiti i pedalinu. Vltava u ovom delu nije ni brza, a ni duboka tako da ćete se osećati potpuno bezbedno i relaksirano dok posmatrate grad iz druge perspektive.

 

Prag Češka Travel Blog

 

18. Mala strana

Do ovog dela grada doći ćete prelaskom preko Legionarskog mosta, koji nije tako slikovit i velik kao njegov slavni sused ali vam pruža drugačiji pogled na grad.

 

Prag Češka Travel Blog


Ovaj nalepši deo grada osnovao je kralj Otokar II još 1257. god. Desna strana bila je centar češke buržoazije dok je na levoj živelo Nemačko i Italijansko stanovništvo. Oni su se tu naselili posle poziva kralja da svojim veštinama doprinesu razvoju grada. Na Maloj strani možete sesti u kafe Savoj i uživati u tradicionalmo doručku i kafi.

 

19. Strahov manastir

Strahov manastir je obavezna stavka u svakom praškom itineru zato što poseduje nesvakidašnju biblioteku, koju možete posetiti pod posebnim uslovima. Tu se nalazi i manastirska pivara gde možete probati odlično pivo.

 

Prag Češka Travel Blog

 

Prag Češka Travel Blog

20. Loreto

Jedno od najvažnijih svetilišta u gradu. Izgradjena po ugledu na italijanski Loreto gde je prema legendi živela Bogorodica i gde joj je arhandjel Gabriel saopštio da će roditi sina božjeg.

 

Prag Češka Travel Blog


Praški Loreto napravila je grofica Katarina Lobković 1626. god. Smatra se najvernija italijanskom originalu. U riznici se čuvaju brojni dragoceni predmeti, a najvažniji je poklon, koji je dobila kontesa Ljudmila Kolowrat od svog 35 god. maldjeg muža. Venčani poklon od njega bilo je 6500 dijamanata, koje je kontesa posle smrti zavestala Loretu. Od toga je napravljen monstrance sa 6222 dijamanta, a ostatak je isplaćen za rad. Ovde se nalazi i čuveni karilion, muzički instrument napravljen od zvona. Tih zvona ima 30, a njih 27 svakog sata sviraju himnu “Hiljade pozdrava za vas”.Tri zvona nisu povezana sa mehanizmom za sviranje.

 

21. Černin palata i bašta

Barokna Černín Palata od 1675. je sedište Ministarstva inostranih dela. Palata je najduža barokna zgrada u Pragu; prednji deo je dugačak 150 m
i ima 365 prozora.

Prag Češka Travel Blog


Palatu je izgradio Grof Humpreht Jan Černin iz Čudenice jedini od Češke aristokratije, koji se borio na pobedničkoj strani u u bitci kod Bele planine. Nagradjen je konfiskovanom imovinom mnogih protestantskih porodica. Udruženo sa njegovom uštedjevinom mogao je, kao jedan od najbogatijih bohemijskih aristokrata, da priušti da napravi najveću palatu u gradu sa pogledom na Praški zamak.

 

Prag Češka Travel Blog


Kada se Černin preselio u Bečki dvor, palata je neko vreme bila smeštaj za siromašne, zatim bolnica, pa i vojna baraka.
Od 1918. god. pripada ministru spoljnih poslova.

 

Prag Češka Travel Blog


Černin palata je i mesto gde je sin prvog predsednika Čehoslovačke, Jan Masarik umro 1948. god. Ovo je poslednja smrt u Češkoj defenestracijom u Pragu, za koju se ne zna kako se desila s obzirom da je telo nadjeno ispod prozora.

 

22.Posetite ogromnu vijetnamsku pijacu u Pragu – SAPA

Ako želite jedinsveno gurmansko iskustvo, to je da jedete originalnu vijetnamsku hranu u Pragu, Posetite SAPA – prašku vijetnamsku pijacu.

 

Prag Češka Travel Blog


Tokom komunističkih godina mnogo vijetnamskih studenata je na poziv češke vlade došlo u Češku kao deo studijskih programa. Mnogi su ostali i otvorili restorane širom grada. Najveća koncentracija je u Sapi, koja je nalazi smeštena na ivici grada.

 

Prag Češka Travel Blog


Možete se prošetati kroz malene pasaže prepune restorana, kafea i prodavnica mešovite robe. Osećaćete se kao da ste u Malom Hanoju, kako Sapu inače zovu.

 

23.Muzej metalnih figura

Pored drugih brojnih atrakcija, koje Prag nudi ako ste ograničeni sa vremenom nije vredan posete ali  pošto vam se nalazi na putu, preporučujem da ga posetite jer su predmeti napravljeni od recikliranog materijala.

 

Prag Češka Travel Blog

 

Prag Češka Travel Blog

 

Prag Češka Travel Blog

 

Zaključak

Prag je dosta kompaktan grad tako da mnoge od ovih stavki možete obići za jedan dan ali ako imate dva biće vam sasvim dovoljno za većinu ovih mesta. Ako ne stignete, morate se vratiti jer Prag to zaslužuje.

 

Prag Češka Travel Blog


Da li ste vi bili u Pragu?

Da li sam nešto propustio?

 

Putovao i uživao,

Marko Veličković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *